Vad är DRM-fri musik?

April 15

DRM står för Digital Rights Management och den beskriver en mängd olika tekniker som används för att begränsa rättigheterna för människor som köper olika digitala inspelningar. Sådana inspelningar innehålla saker som låtar eller album, böcker på band, och filmer. Målet med DRM är att se till att piratkopiering förhindras, men många människor som köper dessa saker finner det frustrerande att hantera de olika DRM-teknik och leta efter digitala inspelningar som kan köpas utan begränsningar. Särskilt många människor är intresserade av DRM-fri musik, vilket gör det möjligt för dem att lyssna på musik på någon enhet de väljer, så länge de vill, och när som helst.

Några av DRM tekniker gemensamma med musik begränsar enheterna som musiken kan spelas, eller begränsa antalet enheter på vilka musik kan laddas. Alternativt kan vissa nedladdad musik eller köpta CDS kräva e-postverifiering för att överföra musik till saker som MP3-spelare. Andra tekniker lämnar vad som kallas en vattenstämpel, som kan identifiera saker som den ursprungliga köparen av musik eller den plats där den köptes.

Det finns ett antal online-butiker som nu säljer DRM-fri musik. Dessa inkluderar Apple Store, Amazon, och Napster. Inte alla musik köpt från butiker som Apple är fri från begränsningar, och kunderna kan behöva titta för att se theyâ € re inte också få några gränser när de köper en låt eller ett album. Andra företag som Napster syftar att sälja endast DRM-fria inspelningar eftersom de tror att människor har en legitim rätt att göra flera kopior för personligt bruk av låtar eller inspelningar och att använda dem på obestämd tid på något medium.

Även ett starkt argument kan göras att artister förlorar pengar när folk kopierar deras musik och distribuera det till andra, det finns några legitima och oskyldiga användningsområden för DRM-fri musik. Många människor har familjer och kan ha flera MP3-spelare eller datorer i ett hem. De som söker DRM-fri musik hävdar att familjemedlemmar som bor tillsammans bör ha rätt att lyssna på köpt musik när de vill, och att det är meningslöst att behöva köpa en låt flera gånger så att alla familjemedlemmar kan lyssna. Även en person som bor ensam kanske vill kopiera en låt för användning på olika MP3-spelare, flera datorer och andra avlyssningsutrustning. När musiken inte är DRM-fria, kan detta förfarande vara komplicerat och kan begränsas.

En viss oskuld finns alltför om att dela musik med en eller två andra personer. Pojkvänner och flickvänner som gör blandband för varandra att dela sina känslor kan vara begränsad av DRM-teknik. Ett argument kan göras för att dela musik, speciellt med bara ett fåtal personer, är gratis marknadsföring för konstnärer, och kan öka försäljningen, intresset i konserter och musikintresse när den visas på radion. Vissa artister don € t tror på eller stödjer användning av DRM-teknik och göra alla deras musik DRM-fri musik.

Det finns säkert berättigade farhågor om fildelning när människor använder den för att göra en vinst och säljer verk av konstnärer med ett snitt hastighet eller helt enkelt leverera gratis i stor skala till massor av andra människor. Men när nedskärningar DRM teknik i förmågan att helt enkelt använda musik på olika aktörer eller ändra den till olika former, det kan vara jobbigt och gör människor känner sig som theyâ € ve bara hyrde en låt istället för att köpa det. De flesta som stödjer DRM-fri musik tror att när köpte, bör det inte finnas några gränser för hur en låt spelas eller användas i framtiden.

  • Digital Rights Management syftar till att förhindra artister från att förlora pengar genom piratkopiering av musik.