Vad är Aprikos Poodles?

May 10

Aprikos pudlar är en färgvariation av pudel hundras, även kallad aprikos röd pudel, och för första gången i sena 19-talet. Dessa hundar är fasta röd-orange med mörka ögon och naglar, som orsakas av gener som begränsar melaninproduktionen i pälsen. De pudlar är benägna att blekna med åldern, och kan bli ljusbrun eller grädde när de blir äldre. Aprikos pudlar kan ha en rad klädmönster, men vissa organisationer diskvalificera dem från showen, om de har parti-färg päls.

Den aprikos pudel standarden kräver en ljus rödaktig eller orangeish-brun päls utan betydande färgvariationer, med undantag för mörkare områden under öronen eller på ruff. De bästa exemplen på denna ras har svarta näsor, läppar och ögonlock, samt svarta ögon och tånaglar. Hundar med lever läppar, näsor och ögonkanter eller bärnstensfärgade ögon är också tillåtet för show.

Denna päls färg först dök upp i 1898 på en kvinnlig storpudel som heter Sowden Gul Gal, vars föräldrar var lever brun och vit, respektive. Den första miniatyr aprikos hund föddes 1912, och den första aprikos mästaren föddes 1929. Sedan början av-20-talet, har denna färgtyp blivit vanligare, och ett antal uppfödare är specialiserade på aprikos rockar.

Den genetiska mutationen som orsakar aprikos pudlar påverkar hundarnas produktion av eumelanin, vilket innebär att endast phaeomelanin eller rött pigment i pälsen. Aprikoser är homozygota för "e" allelen av förlängningen, eller "E" gen, som håller dem från att producera mörkare typer av melanin. "V" gen, ansvarig för försilvering, kombinerar med "e" allelen att producera ännu ljusare hundar. Heterozygota "Vv" hundar är grädde, medan homozygota "vv" hundar producerar vit päls.

Poodles med silver i deras anor kan blekna och bli blekare när de blir äldre, även om de inte har en ljus kappa i puppyhood. Aprikos hundar kan verka mörkare rött när de har recessiv Rufus, eller "f" gen, som också mörknar bruna rockar. Många uppfödare hitta denna mörka tonen önskvärt och arbeta för att lägga in det i sina linjer, men undvik blå, silver, och brunt anor, vilket kan orsaka blekning eller bleka näsor.

Den Spotting, eller "S" gen, och Merle, eller "M" gen orsakar parti-färg rockar, som kan förekomma hos hundar av något baslack färg. Variationer inkluderar Irish spotting, mjöliga spotting, och extrema vita mjöliga mönster, som kan efterfrågas av vissa uppfödare, men är uteslutet från utställning i Europa och Nordamerika. I Tyskland däremot brokiga pudlar har sin egen show registret. Spotted eller delvis vita aprikos pudlar har samma temperament och hälsoegenskaper som deras fasta färgade kusiner, och göra lika bra som husdjur eller jakt djur.