Vanliga Orala biverkningar av cancerbehandling

October 30

Här är några av de vanligaste erfarna orala effekter av cancerbehandling och vad som kan göras för att hantera dem eller göra dig mer bekväm om någon av dem händer dig.

Muntorrhet som en bieffekt av cancerbehandlingar

Muntorrhet, vilken din onkolog kan hänvisa till som muntorrhet, uppstår när spottkörtlarna slutar producera tillräckligt med saliv för att hålla munnen fuktig. Som ett resultat, kan din munkänsla klibbig och torrt, dina läppar kan spricka, och tungan kan känna läder och har en brännande känsla.

Dessutom, eftersom saliv är viktigt för att tugga, svälja, smaka och prata, kan dessa åtgärder bli nedsatt. Du kan också vara i riskzonen för tandproblem, såsom håligheter, tandköttsproblem, och munsår, eftersom saliv håller bakterierna i munnen i schack. Därför är god munhygien viktigt när man står inför muntorrhet, och ett samråd med en tandläkare kan vara motiverat.

Muntorrhet är en potentiell biverkan av ett antal av cancerbehandling, inklusive lokal strålning till munhålan, vilket kan resultera i en mer allvarlig och ibland permanent känsla av torrhet. I andra fall kan muntorrhet föreslå uttorkning, vilket kan uppstå efter anfall av diarré eller kräkningar eller som resultat av receptbelagda smärtstillande medel.

En mängd behandlingar finns tillgängliga för att förbättra känslan av muntorrhet. Om strålbehandling är orsaken, med hjälp av strålskyddssubstans medicinering, som hjälper lindra biverkningar av strålbehandling, kan vara till hjälp. Sedan finns det mer allmänna läkemedel, såsom de som stimulerar spottkörtlarna, tjänar som saliversättningsmedel, eller fukta munnen.

Men mediciner är inte det enda alternativet. Du kan försöka att stimulera spottkörtlarna genom att suga på sockerfria godis eller tugga sockerfritt tuggummi. I fallet med uttorkning, bör adekvat vätskeintag förbättra situationen. Med hjälp av en cool-dimma luftfuktare på natten kan också förhindra munnen torkar upp.

Mun och svalg sår till följd av cancerbehandlingar

Potentiellt allvarligare än muntorrhet är utvecklingen av öppna sår i mun och svalg (din onkolog kan hänvisa till detta som stomatit eller mukosit), vilket kan orsaka måttlig till svår smärta och oförmåga att äta, och öka risken för orala infektioner på grund av de många bakterier som finns i munhålan.

Mun och svalg sår kan utvecklas från vissa cytostatika eller från lokal strålning, eftersom dessa behandlingar påverkar känsliga normala celler som kantar mag-tarmkanalen, vilket börjar med munnen. Om du har ett mycket lågt antal vita blodkroppar och utveckla mun och hals sår, kan de bero på en infektion i det här området.

Om mun och hals sår utvecklas under behandlingen, kan de vara svåra att behandla och leda till komplikationer. Som ett resultat, är absolut nödvändig före och under cancerbehandling god munhygien.

Om din onkolog tycker att du kan vänta några veckor innan behandlingen mot cancer, rådgöra med en tandläkare för att få en rengöring och åtgärda eventuella tandproblem. Efter det, göra allt för att upprätthålla en god munhygien.

Du kan fråga din läkare om förskrivning en medicin, som Carafate, som i allmänhet används för att behandla magsår, eller Kepivance, som är speciellt godkänd för cancerrelaterade munsår. I allmänhet, trots strängheten av obehag tenderar smärtan att snabbt förbättra som såren börjar läka.

Smakförändringar till följd av cancerbehandlingar

Förändringar i smak är mycket vanliga efter kemoterapi, och dessa förändringar kan anta en mängd olika former. Några bekanta livsmedel kan smaka ovanligt, andra kan smaka intetsägande, allt kan smaka samma, eller du kan utveckla en metallisk smak när man äter.

Oavsett din smak-förändring erfarenhet, kan det leda till mat aversioner, anorexi och viktminskning. Och även om känslan är i allmänhet begränsad i varaktighet, kan det ibland kvarstå i flera veckor efter varje behandling. Om smakförändringar fortsätter under längre tid och hindrar dig från att äta, kan du bli undernärd, vilket är ett allvarligt problem som måste åtgärdas så snart som möjligt.

Smaka stor del hänger på lukten, så om ditt luktsinne påverkas, kommer sannolikt att förändras även din smak. Och även om du upplever smak eller lukt förändringar men känner att de inte påverkar din näringsstatus, diskutera dem med ditt diabetesteam. Om en bakomliggande orsak som muntorrhet identifieras, kan det åtgärdas, vilket kan förbättra dina symtom.

När maten inte smakar rätt, du måste verkligen tänka på att äta så viktigt att din behandling. Precis som du inte skulle missa en dos av dina receptbelagda läkemedlen, bör du inte missa en måltid. Smak återgår vanligen någon gång efter avslutad behandling, så detta är ingalunda en permanent effekt. Men tills det händer, prova följande för att säkerställa tillräcklig näring:

  • Undvik dina favoriträtter, om de inte smakar rätt. Du vet vad din favoritmat smakar, vilket är varför du gillar dem så mycket. Om dina smaklökar är avstängda, kan din favoritmat inte vara rolig, vilket kan stänga av dig från att äta.
  • Prova nya livsmedel och smaker. Trying nya livsmedel kan vara ett sätt att lägga till lite spänning i ditt ätande. Dessutom, om du inte har en förväntan på vad ett livsmedel är tänkt att smak eller lukt som, är det svårt för den att smaka eller lukta "off", eller hur? Eftersom vissa livsmedel kan smaka nästan flavorless för dig, överväga att förstärka sina smaker genom att lägga massor av örter, kryddor, såser och marinader.
  • Använd munvatten eller borsta tänderna före måltider. Det kan hjälpa till att eliminera en dålig smak i munnen, vilket kan göra maten smakar dåligt eller "off".
  • Utöka och ändra dina proteinkällor. Många gånger kött kommer inte smaka rätt eller det kan bli oattraktiv under behandlingen. Försök mer fågel, fisk, ägg och vegetariska proteinkällor, som tofu och bönor. Om din mun är inte ont, får frukt- eller tomatbaserade marinader göra dina protein livsmedel smakar bättre. Även en sojasås eller teriyaki marinad kan gå långt.
  • Fråga din läkare om zinktillskott. Vissa studier tyder på att zinksulfat tas under strålbehandling mot huvudet och halsen kan hjälpa smaks tillbaka tidigare efter avslutad behandling.