Hålla sig till en budget

November 8

Göra budgetar är en udda hobby, tror jag, men om du inte hålla sig till en budget, är det verkligen något mer än så? En budget gör absolut ingenting om den inte har någon referens till dina utgifter eller ditt sparande. Det kan vara svårt, särskilt om du är på en jämförelsevis begränsad inkomst, att avstå från oplanerade avlat, men det är definitivt värt det; ibland även dina legitima kostnader visar sig vara mer än du hade förväntat, men du kan återhämta sig. Du har pengar du har, och du kan bara göra det mesta av dina pengar genom att spendera den klokt, och det bästa sättet att göra det är genom en plan: din budget.

Budget är (i allmänhet) inte tänkt att rymma oplanerade pizza binges, besök på massör, ​​eller sena shoppingrundor. Kostnader till följd av denna typ av beteende är strikt upp till dig och din personliga disciplin, vilket jag vet av erfarenhet kan vara en skrämmande utsikter. (Det finns en kastrull med brownies i mitt kök just nu som håller på att försvinna mycket snabbare än väntat, och jag verkar vara den enda med choklad på läpparna.)

Om möjligt, se till att du planerar lite överseende i din budget för att hålla frestelsen blir för stark. Om din budget är så tätt det skär dig i hälften i stället för att hålla byxorna upp, behöver något för att förändra. Förhoppningsvis genom att planera roligt i din budget, blir det lättare att hantera och du kommer att vara mindre känsliga för plötsliga cravings, intensiva reklamkampanjer och ömma muskler.

Å andra sidan, vissa kostnader är utanför din kontroll. Ingen planer på att vara pick-hål, men en stulen plånbok kan betyda en hel del oplanerade kostnader i form av tid och pengar. Återställning från sådana oavsiktliga kostnader kan ta dig utanför misshandlad spår av din budget, men omvägen behöver inte vara permanent om du gör din budget flexibel. Du kanske har några instabila punkter under de första månaderna av din budgetering erfarenhet, men innan länge fördelarna med att använda och hålla sig till en budget kommer att verka så uppenbart att du kommer att undra hur du klarade dig utan en.