Vilka är de olika typer av täcken?

November 15

De dyker upp på hantverk visar och göra dem har sett ett uppsving i popularitet. Vilka är de? Täcken! Täcken är de vackra säng beläggningar vi avundas våra mormödrar för. Vid sin mest grundläggande, är de tygstycken sys samman till en helhet, och sys på till någon form av stödmaterial med bomullsvadd i mellan.

Men täcken är så mycket konstform som funktionell, och de har funnits i hundratals år. De började i de lägre klasserna, så sparsam bondkvinnor använde bitar av överblivet material eller bitar av utslitna skjortor eller klänningar att göra filtar för deras familjer. Gradvis, täcken utvecklats till vackra hantverk, och eftersom de är så stora och arbetskrävande, vilket gör dem blev en social händelse - quiltning bee. Grannar eller familjemedlemmar skulle samlas vid varandras hem, sitta runt en stor trä quiltning ramen och montera täcket. På så sätt åstad de nödvändiga arbetet och kunde umgås, liksom.

Täcken kan vara funktionell eller rent dekorativa. Mindre täcken används ofta som väggbonader, i dekorativa mening, medan en större täcke kan prydligt vikt över en antik täcke rack för att ge ett land "Americana" utseende till rummet. Funktionella täcken används på samma sätt som sängöverkast. De gör sängen ser snyggt, och även ge värme. De finns i alla storlekar, från små ettor för en babyns spjälsäng, hela vägen till stora quiltar som täcker en California king size-säng.

Vare funktionell eller dekorativ, vad som gör täcken berömd för sin skönhet är deras mönster. Vissa av dessa mönster fanns före det amerikanska frihetskriget. En populär mönster är den dubbla vigselring, den välbekanta rad samverkande cirklar. Log cabin mönstret är en serie block, med rektangulära remsor av tyg sys i rät vinkel mot varandra för att bilda fyrkanter. Små åttkantiga bitar sytts ihop grupper bildar blomsterträdgård mönster, och en femuddig, stiliserad blad bildar lönnlöv mönstret. Diamantformade bitar sys tillsammans kan skapa den fallande stjärna eller ensamstående stjärnmönster. En del människor föredrar konst och hantverk utseendet på "galna täcket", som är tillverkad av bitar av allt skrot tyg sys ihop på något särskilt mönster.

En specialiserad form av täcke framkom under artonhundratalet i Amerika: slav täcke. Dessa täcken var funktionell som säng golvbeläggningar, men tjänade också ett annat syfte: de gav riktningar som hjälpte slavar fly norrut på den underjordiska järnvägen. De täcken syddes med olika färger och symboler som representerade de lokala vägar, fält, planteringar och vattendrag. Dessa filtar var på varje plantage, hängde på ett klädstreck eller trädgren för att ge sina budskap. Orienteringen av täcket som det hängde bytte meddelandena. Dessa täcken gav också information om gömställen, livsmedels cachar och säkra hus för alla som kunde läsa deras språk. De började synas omkring 1835, när folk från norr kom till plantagerna och lärde slavarna hur man gör täcken. De få slav täcken fortfarande existerar är i museer eller omhuldade familjeklenoder.

Quiltning klasser finns i många samhälls utbildningsprogram, och böcker i överflöd i ämnet, undervisning Quilters tekniker samt nya mönster. Vare funktionell eller dekorativ, täcken finns vackra konstverk och fönster i historia och kultur.

  • Täcken har funnits i hundratals år.
  • Tyg kan sys ihop för att göra vackra täcken.
  • Vissa täcken är rent dekorativ.