Vad är en ASO Ankle Brace?

June 22

En ankel stabiliserande ortos (ASO) fotledsstödet håller fotleden i en neutral position för att förhindra skada eller hjälpa en skada att läka. Det är tänkt att efterlikna effekten av omslags vristen. Ortosen består av en bit tyg som sveper runt hälen, fot och fotled, vilket skosnören upp fronten och sedan ytterligare säkras med två stabiliserande remmar och en extern rem som lindas runt ankeln och är ordentligt fastsatta med kardborreband. Det används ofta av idrottare och framför allt av fotbollsspelare.

ASO fotledsstödet kommer i flera storlekar för att garantera en tät passning. Förutom att hålla vristen i en neutral position, hängslen håller hälen säkra för att hjälpa till att undvika eversion eller inversionsskador eller åter skador i området. Stagen är typiskt tillverkade av ett tunt nylon som gör det möjligt för bäraren att bära den med en sko. Den externa remmen vilar utanför skon, vilket möjliggör åtdragning av stag utan att ta bort skon.

Att sätta på en ASO fotled stag, är foten först fast i hälen på lossade stag. Därefter skosnörena är åtdragna så att det inte finns mer än två inches eller 50 millimeter av utrymme mellan de två sidorna. Om inte kan uppnås på detta avstånd, då stag är för liten. Den lämpliga stag storleken kan bestämmas genom att mäta runt foten från den beniga partiet av ankeln ner till basen av hälen.

När stag har spetsad, kan de stabiliserande banden säkras. Först den inre remmen lindas runt ankeln i en nedåtgående diagonal riktning och säkras. Då den yttre remmen lindas nedåt och diagonalt i motsatt riktning och säkras. För att säkerställa en tät passning, måste foten vila plant på golvet under lindningen. Ändarna av banden är bäst dras upp försiktigt, men med en bestämd rörelse när processen är klar.

Det slutliga steget är att fästa det yttre elastiska manschetten. Detta är utsträckt över spetsar och stabiliserande remmar och lindade rakt runt ankeln. Det är i rätt position om logotypen på stag vilar på framsidan av vristen.

En ASO fotledsstödet är bäst tvättas för hand och lufttorkades. Ortosen bör rengöras med mild tvål för att bevara tyget. Det är också tillrådligt att tvätta ortosen endast en gång i månaden för att bibehålla formen.

  • En ASO stag håller fotleden i en neutral position för att hjälpa en skada att läka.