Vad är identitetsstöld?

August 15

Identitetsstöld uppstår när en tjuv antar någon annans identitet för att begå bedrägeri i den personens namn utan deras vetskap. Vid tiden offret fångar på, är tjuven oftast långt borta och lämnar efter sig ett spår av förstörda kredit, skulder och samlare. I vissa fall kan identitetsstöld och med leda till felaktiga gripandet av offret.

Identitetsstöld är en mardröm för de miljontals människor som har utstått det, och tyvärr, det numret stiger varje år. Beväpnad med din personliga information, en tjuv kan få ett körkort, öppna nya linjer av kredit- och bankkonton, även köpa en bil och få en inteckning. Räkningar och uttalanden från dessa transaktioner vidarekopplas till tjuvens tillfällig adress, bilking din kreditgräns för alla det är värt i förskott, lån och kreditkort skuld utan avsikt att betala. När väggarna kommer krascha in, du är kvar hålla påsen och tjuven är borta sedan länge. Finansiell återhämtning från identitetsstöld kan ta år.

I dagens samhälle av plast pengar, online transaktioner och data mining, nästan alla är potentiella offer för identitetsstöld. Dock tyder Federal Trade Commission (FTC) det finns saker du kan göra för att minimera risken:

Även om dessa och andra försiktighetsåtgärder kan bidra till att minska risken för identitetsstöld, kan vaksamhet också gå långt för att skydda dig själv. Titta på dina månatliga fakturering och kontoutdrag. Saknade uttalanden kan vara ett tecken på att någon har ändrat din faktureringsadress utan din vetskap. Även skräppost kan vara att berätta. Om du plötsligt får flera kataloger eller broschyrer för produkter du aldrig köpt, kan detta vara ett tecken på att någon annan använder ditt namn för att köpa dessa produkter.

Experter rekommenderar också granska din Företagsrapport regelbundet. I USA tillåter lagen varje person en gratis kopia årligen från varje kredit organet: Experian, Equifax och Transunion. Du kan få alla tre gratis kreditupplysningar på en gång, eller få en gratis kopia var fyra månader genom att rotera byråer. Ett nav har inrättats genom dessa tre organ för att tjäna allmänheten på AnnualCreditReport.com. Detta är den enda FTC-godkänd webbplats för att få gratis kreditupplysningar, och den har några förbehåll. Om du har anledning att tro att någon kanske använder dina personuppgifter för identitetsstöld och vill läsa mer, se FTC: s Take Charge: Fighting Tillbaka mot identitetsstöld.

  • När en webbadress börjar med https, vet att det "s" betyder säker.
  • Digital identitetsstöld kan orsakas av datorvirus.
  • Identitetsstöld innefattar stjäla en persons PIN-kod som används för bank- eller betalkort inköp.
  • Social Security-kort bör förvaras säkert för att skydda mot identitetsstöld.
  • Social trygghet kort bör förvaras i ett hem säkert för att skydda mot identitetsstöld.
  • Med hjälp av en dokumentförstörare för att förstöra personuppgifter kan hjälpa till att förhindra identitetsstöld.
  • Identitetsstöld uppstår när en persons identitet antas av någon annan.
  • Lagra viktiga dokument i ett bankfack kan hjälpa mot identitetsstöld.
  • Skräppost, såsom försäljning flygblad, kan vara en källa till information för identitetstjuvar.