Vad är Gangsta Rap?

December 6

Gangsta rap är en form av hip hop, även kallad rapmusik, som först blev en populär och kontroversiell konstform i början av 1990-talet. Den första låten att vara en del av denna genre brukar anses vara den 1987 Ice-T song 6 n Mornin'en. Tidigare musiker sannolikt påverkat denna typ av musik, och Reggae musik har en lång historia av att beskriva konflikter med lagen. Bob Marley låten I Shot the Sheriff, släpptes 1973, från tiden före de flesta gangsta rap med nästan 20 år.

Generellt sett tenderar gangsta rap att referera olaglig verksamhet, bland annat gäng engagemang, problem med lagen, prostitution, våldtäkter på kvinnor och många referenser till våld. Hänvisningar till våld var inget nytt i musiken; heavy metal är fylld med dem. Denna form av rap verkar ofta glorifiera våld, men liksom påföljd gäng engagemang och droganvändning, och smutskasta kvinnor.

Trots den kontroversiella natur ämnet i gangsta rap, eller kanske på grund av det, snart drivit det rap i de vanliga, vilket gör det överlägset några av de mest populära och bäst säljande musik i USA. Tidiga konstnärer inkluderar Dr. Dre, Ice Cube, Spice 1, och Sir Jinx. De anses vara några av de mest inflytelserika människorna i rörelsen.

Rivalitet också uppstod mellan västkusten och östkusten konstnärer i gangsta rap, vilket främjat dess dåliga rykte. Många känner livet imiterade konsten som denna rivalitet kulminerade i döden av Tupac Shakur och Notorious BIG bly Biggie Smalls. Även vissa, som Puff Daddy, hävdade att dödsfallen hade orsakat död genren, album fortsatte göras och var den mest populära bland hip hop fans.

Vad gangsta rap är vida beror på konstnären. Vissa artister som Ice-T är vältalig och poetisk, kritiker av samhället. Gang liv är inte förhärligas men visas som den plats där de flesta fattiga svarta avsluta sina liv. Cops ses som missbruk och rasistiska. Dessa erfarenheter togs på allvar, särskilt från de tidiga arkitekter gangsta rap, som var allmänt folk som levt den typ av livsstil de riktar sig till. Senare rappare var mer imiterande, och många tycker dem mindre socialt relevant, fokusera enbart på det sensationella i stället för på samhällskritik.

Det bör noteras att gangsta rap har framkallat vrede många kritiker. Vissa kritiserar det sätt på vilket det bidrar till negativa åsikter om den afrikanska amerikanska samhället, eller hur det förnedrar kvinnor. Andra ser det som ett hot mot säkerheten i samhället, och rasande av obscent språk.

Sedan början av 2000-talet, har gangsta rap börjat förlora sin kraft och mer upbeat konstnärer, som de i "Crunk" rörelsen, blev mer populär. Konstant kritik från nyckelpersoner i den afrikanska amerikanska underhållnings samfundet, inklusive Oprah Winfrey, Bill Cosby, Spike Lee, kan också i en omfattning ha påverkat denna nedgång i popularitet. Å andra sidan, går de flesta musik genom faser av popularitet, och det kan bara vara att just denna genre har haft sin dag och allmänheten är redo för nya musikformer.

  • Gangsta rap inkluderar ofta texter som rör våldshandlingar.
  • Vissa tror att våld i gangsta rap leder till ökat våld i verkliga livet.
  • Gangsta rap refererar ofta vapen, särskilt knivar.
  • Gangsta rap hjälpte driva rapmusik i de vanliga musikvärlden.
  • Gangsta rap tenderar att referera olaglig verksamhet, som till exempel prostitution.