ISO veckonummer i Excel

August 6

Excel innehåller en funktion som kan användas för att beräkna veckonummer, av året för ett visst datum. Hur kan du använda VECKONR funktionen har berättat i andra ExcelTips. Det finns vissa metoder för att bestämma veckor där VECKONR funktionen inte kommer att göra, dock. Till exempel kan du behöva hitta veckonumret baserat på ISO-metoden för beräkning veckor.

I ISO tingens ordning, är veckor beräknas baserat på början av veckan är måndag. Inte så tuff, eller hur? Dock är den första veckan på året definierad som börjar på måndagen i den vecka då den första torsdagen januari inträffar. Whoa! Detta innebär att den första veckan på året faktiskt kan börja på måndag, den 29 december föregående år och det är möjligt att den sista veckan i föregående år kan sluta så sent som i söndags den 3 januari innevarande år.

Detta är för mycket för VECKONR att hantera. Istället måste du använda en formel för att beräkna ISO veckonummer för året:

= INT ((A1-DATUM (ÅR (A1-WEEKDAY (A1-1) +4), 1,3) +
WEEKDAY (DATUM (ÅR (A1-WEEKDAY (A1-1) +4), 1,3)) + 5) / 7)

Om du behöver mer information om hur man hanterar ISO veckonummer och datum i Excel, hänvisa till dessa källor:

http://www.rondebruin.nl/win/s8/win002.htm
http://www.cpearson.com/Excel/WeekNumbers.aspx

ExcelTips är din källa för kostnadseffektiv Microsoft Excel utbildning. Detta tips (7844) gäller för Microsoft Excel 97, 2000, 2002, och 2003. Du kan hitta en version av detta tips för menyfliksområdet i Excel (Excel 2007 och senare) här: ISO veckonummer i Excel.