Vad är en köksö?

January 10

När alla matvaror, bestick, tallrikar och elektriska apparater har lagrats i en typisk kök blir ett faktum ofta mycket tydlig. Det finns rikligt lagringsutrymme, men väldigt lite arbetsyta. Av denna anledning har köksdesigners utvecklat en speciell disk kallas en köksö. En köksö är en centralt placerad bänkskiva används främst för matlagning och hjälp matlagning behov. I många kök med upptagna familjer, köksön fungerar också som ett bord för snabba måltider.

Den enklaste köksö design är en slät bänkskiva gjord av en vanlig köks material såsom kakel, rostfritt stål, trä eller sten. Denna extra ytan tillåter kockar att förbereda skrymmande föremål som degar och pasta, eller överföra varm mat från ugnen svalna innan servering. Bänkskivan är oftast placeras runt midjan och uppåt, med flera lådor för bestick och mat prep verktyg.

En mer avancerad köksö kan funktionen en fungerande handfat och avfallsbehållare för prepping frukt och grönsaker. En sido skärbräda kan dras ut från ena änden, medan en annan kan placeras på bänkskivan för hantering råa livsmedel. Belysning för arbetsytan på en köksö är ofta av en overhead ljus, infälld belysning eller fokuserad spår belysning. Det är viktigt att ha tillräckligt med ljus vid arbete runt skarpa utrustning som knivar och mandolin skärmaskiner.

Vissa kök ö mönster kan vara mycket genomarbetade faktiskt. Vissa kan ha små kylaggregat för lagring preparerad men oavslutade ingredienser. Ibland en köksö kommer att ha en uppsättning av elektriska brännare, en grillpanna eller ens en grill. Snabba måltider kan beredas uteslutande på en high-end köksö, vilket eliminerar behovet av en het ugn. Om ett sådant matlagningssystemet bänk används dock ordentlig ventilation viktigt. En frånluftsfläkt sitter under värmeelementen bör dra rök och hetta borta från resten av köket.

Många kockar använder också köksön som en mellanlagringsplats för stora måltider. Som enskilda rätter klar matlagning i traditionell ugn och spishäll, kan de överföras till köksön för att göra plats för andra. Detta kan förhindra olyckor som orsakas av att improvisera förvaringsutrymmen. Den central plats möjliggör enkel förflyttning runt i köket utan att tränga ut gäster eller hjälpare.

Totalt sett är en köksö en elegant lösning på problemet med att hitta användbar arbetsyta i en typisk hem kök.

  • Köksöar tillåter flera personer att utnyttja bänkutrymme för matlagning samtidigt.
  • En köksö ger utrymme för att lagra kastruller och en arbetsplats för matlagning.
  • Små apparater kan lagras under en köksö.
  • Den släta räknare på en köksö gör det till en idealisk plats för att placera varma rätter efter tillagning.