Vad Är Sleep Terror Disorder?

February 15

Sömn terror oordning, även kallade nattskräck, är ett tillstånd som kännetecknas av att vakna plötsligt och i en rädd tillstånd. Till exempel kan en person med sömn terror disorder vaknar skrikande och känna både förvirrad och rädd. I mitt uppe i nattskräck, kan en person vara svårt att väcka helt eller komfort, och han kan vara helt omedveten om sin omgivning. Andra symptom på sjukdomen kan inkludera vidgade pupiller, stryk och fäktande, svettningar, hjärtklappning och hyperventilation. Efter ca 10 till 20 minuter, den drabbade personen faller oftast tillbaka till en normal sömn mönster.

Ingen är säker på de exakta orsakerna till sömn terror oordning, men det ofta verkar köra i familjer. Vårdpersonal tror att feber och trötthet kan bidra till det, samt känslomässig stress. Många människor tänker på nattskräck som en barndom problem, och i själva verket är de vanligast hos barn, särskilt pojkar som är fem till sju år ålder. Men de förekommer även hos flickor och vuxna. När de inträffar hos vuxna, kan känslomässig stress eller konsumtion av alkohol vara bidragande faktorer.

Symtom på sömn terror störning oftast noteras 12:00 till 02:00 När en drabbad person har en episod, han brukar glömmer om det och kan inte förklara det på morgonen; en del barn med sjukdomen sömnen också. Intressant, mardrömmar och nattskräck skiljer sig från varandra dramatiskt. Mardrömmar förekommer ofta i de tidiga morgontimmarna och kan påverkas av läskiga filmer och känslomässigt påfrestande händelser. Ofta kommer en person minns mardrömmar efter att vakna upp, och förvirringen typiska sömn terror sjukdom är frånvarande.

Vanligtvis finns det inget behov av undersökningar och tester i diagnostisera sömn terror disorder. Ofta berättelsen om en förälder eller nära anhörig som har bevittnat episoder ger läkarna tillräckligt med information. I fall som är mycket svår, kan en läkare rekommendera att patienten genomgå en psykiatrisk utvärdering.

Tyvärr finns det inte många behandlingar för nattskräck. Ofta komfort och förståelse är de bästa möjliga behandlingar och rådgivning kan hjälpa i vissa fall. Sällan, mediciner som diazepam, allmänt känd som Valium, är föreskrivna för att minska episoder. Med tiden, barnen växer ur oftast sömn terror disorder. I själva verket, episoder är mycket mindre frekvent med den tid de flesta barn är 10 år gammal.

  • Mardrömmar kan orsakas av emotionell stress.
  • Symtom på sömn terror störning oftast noteras från 00:00 till 02:00
  • Folk tittar en läskig film, vilket kan bidra till att sova terror oordning.
  • Sömn terrorstörningar kan orsaka sömnlöshet.
  • Sömn terror störning verkar ha en genetisk komponent.