Vad Är interkondylära Eminence?

August 23

Den interkondylära eminens är en liten del av ben som sticker ut från toppen av skenbenet i benet. Funnet inom knäleden, denna beniga funktionen projekt uppåt från den övre centrala ytan av skenbenet mellan de mediala och laterala kondyler, de två stora, rundade sektioner som bildar den överlägsna eller övre änden av benet. Den interkondylära eminens sitter mellan fästställen för främre korsband (ACL) och bakre korsband (PCL). Det är en vanlig plats för benfraktur hos barn och ungdomar, ofta som en följd av ett fall från en motorcykel eller cykel.

Som den större av de två shin ben, bildar tibia knäleden med bottenänden av lårbenet, eller lårbenet. Mellan änden av lårbenet och den övre delen av skenbenet, en yta som ofta kallas den tibiala platån, är en vätskefylld säck som kallas ledkapseln. Inom denna kapsel är de två menisker slätat ut skivor av brosk som skiljer benen från mycket direkt kontakt med varandra, och flera ligament som förbinder benen ihop. De mest framträdande av dessa är ACL och PCL, som när de ses från framsidan verkar för att bilda en X mellan lårbenet och skenbenet.

Båda korsband sitt ursprung på undersidan av lårbenet mellan dess mediala och laterala kondylerna. ACL uppstår från den laterala eller utanför kondyl och inifrån fibular hack, vilket är indraget mellan kondylerna, medan PCL bakom det fäster den mediala eller insidan kondyl. Även om de är omgivna av kapseln av knäleden, är de inte egentligen ingår i kapseln, men sektioneras av capsuleâ € s synovialmembranet, vilket ger kapseln en munk form med ligament som passerar genom hålet i mitten.

Längst ner i fogen, ligament två korsbandet vinkeln mot mitten av tibiaplatån från sina respektive kondylerna. PCL skär längs ett område omedelbart bakom interkondylära eminens kallas bakre intercondylar området. Detta är ett grovt, tillplattad yta i centrum av den övre delen av skenbenet som är belägen mot den bakre sidan av benet.

Omvänt veers ACL mot framsidan av interkondylära eminens, där den fäster i mitten av benet. Den interkondylära eminens själv bildar den utskjutande beniga delen mellan de artikulära fasetter atop de kondylerna, som helt enkelt är de stora grunda svackor där de laterala och mediala kondyler i nedre lårbens resten mot sina respektive kondylerna på övre skenbenet. Funktioner i eminens innefattar ett par tubercles eller uppåtpekande utsprång flankerar endera sidan av eminens som infoga i fibular skåran när knäet rätas. Dessa tubercles kan spricka från benet, oftast när en överdriven kraft knäleden som uppkommit under en påverkan orsakar ACL Ryck bort från skenbenet, riva interkondylära eminens från tibiaplatån.

  • Som den större av de två shin ben i benet, bildar tibia knäet benet via interkondylära eminens, som skjuter ut från den övre delen av skenbenet.
  • Den interkondylära eminens är belägen inom knäleden.
  • Den interkondylära eminens skjuter ut från den övre delen av skenbenet ben.