Vad är portvin ost?

September 8

Port ost vin är ett mellanmål och förrätt gjord genom att kombinera en eller flera typer av ost med portvin. De två är sedan bearbetas till en tjock spridning och antingen förpackad i en lerkruka eller formas till en boll eller logga. Dessa osten vanligtvis konsumeras genom att skära av en bit och sprida den på bröd eller kex. Vissa personer kan också använda den som en dipp till råa grönsaker. Den finns i många stormarknader, men det är ofta framställs genom hem kockar för fester och andra evenemang.

Även om inte betraktas som en gourmet livsmedel, är portvin ost fortfarande uppskattas av många människor. Det är vanligtvis en blandning av portvin och cheddarost, en skarp provsmakning komjölk ost som är mycket populär i USA och Storbritannien. Portvin är ett starkvin med sitt ursprung i Portugal; därav namnet. Vinet anses befäst eftersom en neutral anda läggs till faten under jäsningsprocessen. Detta resulterar i en sötare vin med en högre alkoholhalt än vanliga viner och ofta avnjutas som en efter middag eller dessert vin.

På grund av sin intensiv smak och sötma, går portvin bra med vassa, starka, smakrika ostar. Till exempel, portvin och Stilton, en blåmögelost, är en klassisk ost och vin parkoppling, och vissa traditionella restauranger serverar fortfarande små glas port med Stilton som en efterrätt. Port ost vin, å andra sidan, serveras vanligtvis som förrätt eller cocktailparty hors d'oeuvre, tillsammans med ett sortiment av kex, skivade bröd och crudites. Kommersiellt beredda osten känns lätt igen på sin unika färgschema, vanligtvis en orange-gul ost marmorerad med en lila nyans.

Medan portvins ost är lätt att hitta i de flesta livsmedelsbutiker i USA, många människor föredrar att göra sina egna uppslag. Recept varierar, men de består oftast av att blanda skarpa cheddarost med en mjukare ost, såsom nuefchatel eller grädde och portvin. Kryddor såsom vitlök, senap och Worcestershire sås tillsättas. Vissa recept kräver hackade nötter som ska läggas till ostblandningen. Andra instruera kocken för att forma blandningen till en boll eller logga att rullas i hackade nötter. Hemlagad mjukost vanligtvis inte har marmorering effekt, men är istället laxrosa färg.

  • Den cheddarost blandning av portvin ost är mycket populär i USA.