Vad är Plantar fibromatos?

April 6

Plantar fibromatos är ett tillstånd där kollagen, eller överskott fibrös vävnad bildar knölar på undersidan av foten. De knölar kan bli smärtsamt, men många gånger kan en person som inte upplever några symptom. Det är inte känt varför en person utvecklar detta tillstånd, men det finns vissa teorier. Vad som är klart är att detta villkor inte är vanligtvis cancer och kanske inte behöver behandling. När nodulerna orsaka ökad smärta, dock, kan operation vara ett behandlingsalternativ.

Man tror att plantar fibromatos orsakas när kroppen överkompenserar samtidigt helande små tårar i plantar fascia, den struktur som håller bågen i foten. I ett sådant fall, kan överflödigt kollagen bygga upp och orsaka knölar. Andra misstänkta orsaker genetik. Till exempel kan de nordeuropeiska härkomst vara mer benägna att utveckla detta tillstånd. Dessutom kan vissa läkemedel, såsom de som används för att sänka högt blodtryck, även bidra till utvecklingen av dessa noduler.

Utvecklingen av de knölar som är förknippade med plantar fibromatos inte alltid bli ett allvarligt problem. För många kan dessa knutor inget problem. Nodulerna kan förbli samma storlek under en lång tid, eller kan växa snabbt i en kort tidsperiod. De är inte cancerogena, dock, och inte sprida sig till andra delar av kroppen. Medan vanligtvis inte smärtsamt, det finns tillfällen då de knölar kan orsaka en person smärta.

Om det finns smärta i samband med plantar fibromatos kan olika behandlingsalternativ vara tillgängliga. Icke-invasiva procedurer kan vara ett bättre val än en kirurgisk en. Ett kirurgiskt alternativ är att ta bort knölar; Men de ofta återkommer. Ett annat kirurgiskt alternativ är att ta bort en del av plantar fascia tillsammans med nodulerna. Detta förfarande kan minska risken för upprepning av de knölar, men kan också leda till en smärtsam ärr och utvecklingen av andra foten frågor.

För plantar fibromatos knölar som inte är alltför smärtsamt, kan andra behandlingsmetoder användas. Iklädd en ortopedisk dyna i skon kan hjälpa till att hålla trycket på knutan och minska smärta. Dessutom kan sträcka plantar fascia ligament med en natt skena bidra till att minska storleken på knölar. Injektioner med kortison kan också användas för att hjälpa krympa noduli och minska smärta. Det finns också en aktuell gel tillgängliga som kan hjälpa till att minska knöl storlek.