Vad är mexikansk-amerikanska kriget?

April 9

Historien om den mexikanska-amerikanska kriget är en genomsyrad av en önskan av USA för att expandera och önskan Mexiko för att hålla vad som hade traditionellt varit tänkt som dess territorier. Medan det finns gott om kommentarer om den mexikanska-amerikanska kriget, är resultatet något som aldrig har ifrågasatts. USA kunde kontrollera nästan varje större slag och blev rikare på land på grund av det.

Den mexikanska-amerikanska kriget ägde rum mellan 1846 och 1848. Den ursprungliga källan till konflikten var över territorium Texas. Vid ett tillfälle, erbjöd den mexikanska regeringen amerikaner billig mark i landet för att sporra tillväxten där. Men när slaveriet förbjöds, många av de som bor i Texas trodde det var dags att bryta banden med Mexiko. Texas vann självständighet under Texas revolutionen 1836 och så småningom anslöt med USA, ett drag som upprörde Mexiko.

Vid den tiden, även om Mexiko hade gått med på att erkänna Texas 'självständighet efter Texas revolutionen, kändes det ändå som att ha territoriet bli en del av USA var farligt. Lägga till försämringen var gränsen mellan Texas och Mexiko var inte helt inställd. Några påstod Mexikos territorium slutade vid floden Rio Grande. Mexiko hävdade territorium från Rio Nueces söderut.

Amerikanska trupper anföll norrifrån under befäl av general Zachary Taylor och fler trupper under befäl av överste Stephen Kearny flyttade västerut. Under första slaget vid Fort Texas och Palo Alto, och vid Resaca del Palma, mexikanska trupper led stora förluster. Eftersom de flesta av de mexikanska-amerikanska strider skulle visa sig vara, dessa var ensidiga frågor som drivit tillbaka förbi Rio Grande mexikan. En annan avgörande mexikansk-amerikanska slaget var slaget vid Monterrey, där båda sidor lidit stora förluster, men var en annan bakslag för mexikan.

Samtidigt höll på att pressas mexikanska trupper i norr och väst, en annan del av den mexikanska-amerikanska kriget var på väg att ske längre söderut och österut. Generator Winfield Scott genomfört ett amfibiefordon invasion nära Veracruz, vilket pressade mexikan från flera olika fronter. Efter en serie av strider, så småningom fångade han Mexico City.

Detta ledde så småningom till fördraget Guadalupe Hidalgo. I detta fördrag, Mexiko erkände dess norra gräns som Rio Grande och gav USA enorma landområden i delar av det som idag är New Mexico, Arizona, Colorado, Kalifornien, Nevada och Utah. I utbyte mot marken, skulle USA betala Mexiko $ 18.250.000 US dollar (USD). För att ge lite perspektiv, hade USA erbjudit Mexiko $ 25.000.000 dollar för Kalifornien ett år innan kriget bröt ut. Denna behandling avslutade effektivt det mexikanska-amerikanska kriget.

  • Mexiko och USA kämpade den mexikanska-amerikanska kriget 1846-1848.