Vilka är de olika typerna av månen Mytologi?

April 21

Månen mytologin avser de legender, folklore och andliga övertygelser som omger jordens naturliga satellit. Sådan mytologin har funnits i tusentals år i kulturer runt om i världen. Tidig moon mytologin ofta föreställt månens kropp som en gud eller gudomlig närvaro av något slag. I senare epoker, myter om månen inblandade sitt utseende eller inflytande över jordiska händelser. Dessa myter kvar i modern tid i form av folklore och urban legend.

Månen är lätt att observera med blotta ögat som det regelbundet kretsar kring jorden i upplysta vägar, eller faser, som inträffar med cyklisk regelbundenhet. Av detta skäl, har det varit ett ändamål med fascination till människor sedan långt före tillkomsten av dokumenterad historia. Många kulturer, både primitiva och avancerade, såg månen och solen både som gudar som dyrkas. Andra anslutna cykler av månen med liknande månatliga cykler, som kvinnlig menstruation. Fullmåne, i synnerhet, har kopplats till allt från varulvar till ökad mänsklig fertilitet.

Många forntida kulturer såg månen som en gudomlig närvaro, en vanlig form av månen mytologi. Dessa kulturer dyrkade ibland solen också och ofta representerade en av dessa astronomiska organ som manliga och den andra som kvinnliga. Två av de mest kända lunar gudar är gudinnorna Artemis och Diana, från grekiska och romerska mytologin, respektive. I andra kulturer, månen var en manlig gud, såsom Tsukuyomi, från den japanska Shinto tron. I modern tid, många neo-hedningar vördar månen som en symbol för deras mor-gudinna.

Populära folklore är en annan typ av månen mytologi, ibland härrör från nyckfull berättelser snarare än faktiska trossystem. Många kulturer, till exempel, hade en variant på den som säger att månen är gjord av grön ost. En annan vanlig folksaga handlar mannen i månen eller andra figurer som kan föreställa sig från undersökning av hela månens synliga kratrar. Vissa kulturer trodde att det var bättre att plantera grödor eller starta en ny strävan under fullmånen. Astrologi är den populära uppfattningen att månen och andra himlakroppar förutse eller diktera mänskligt beteende.

Månen mytologi fortsätter att existera i form av urbana legender om månen. Den ihållande och felaktiga tron ​​att fullmåne orsakar höga nivåer av mänskligt våld och galenskap inspirerade orden "galning" och "loony." Det finns många teorier om påverkan av fullmånen på jordiska verksamhet, något som överförts från gamla folklore. Andra utbredd men falska föreställningar tyder månen kan påverka jordbävningar, menstruation, och även börsutvecklingen. En berömd urban legend rymmer att NASA månen landningar var fejkade av den amerikanska regeringen, som säkert kan betraktas som en modern form av månen mytologi.

  • Månen.
  • Trots att flera forntida kulturer dyrkade månen, många också dyrkade solen.