Vad är en Power Window?

April 19

En effektfönster är ett bilfönster som höjs och sänks av en motor som styrs av en omkopplare. Dessa fönster har blivit standardutrustning på fordon, som ersätter den äldre sidan vevas stil. När brytaren aktiveras den fullbordar en krets, sändande elektricitet till motorn, som sedan förflyttar fönstret upp eller ned. Många fönsterhissarna har en mängd nya funktioner såsom en knapptryckning öppning, lockout växlar och "artighet strömmen."

Den fönster introducerades först för fordons användning av Packard på 1940-talet, och det förblev en hög slut lyxig funktion i många år. Under en lång tid var de presenterade endast i de mest exklusiva modeller, såsom Cadillac limousiner. De flesta fordon hade windows som drevs av en hand vände vev, med fönster bara blivit ett populärt alternativ i 1970- och 1980-talen. Långsamt blev de en standard, och genom 2000-talet många fordonstillverkare elimineras handvevade fönster helt.

Det utmärkande för ett fönster är enkel drift; att höja eller sänka ett fönster, alla en åkande i fordonet har att göra är att aktivera en omkopplare. När knappen trycks in, el skickas till motorn som höjer och sänker fönstret längs ett spår. Motorn stängs flera växlar som orsakar en lång arm för att flytta uppåt eller nedåt. En ände av armen färdas längs ett spår i en bar vid basen av fönstret; därigenom stiger hela fönstret när armen går upp och sänker när den går ner. Vissa bilar med många kraftfulla funktioner skicka först elen till en enhet som kallas en styrmodul, som dirigerar makt till önskad fönstermotorn.

Som konsumenter har vant sig vid att ha makt fönster i sina bilar, har många tillverkare lagt extra bekvämlighet funktioner. Många har fönster som kan öppnas med en enda tryckning på strömbrytaren. Enstaka pekknappar förhindra oavsiktlig stängning genom att ha användaren dra upp på switchen för att stänga fönstret eller komma med sensorer som automatiskt vända drift om ett hinder upptäcks i fönstret banan.

En annan populär bekvämlighet är en fönster lockout switch som gör det möjligt för föraren att förhindra passagerare, ofta barn, från den löpande fönstren. Vissa fordon tillåter fönster drift från utanför bilen med hjälp av en fjärrkontroll. Många bilar är också utrustade med en funktion som kallas "artighet strömmen." Denna funktion gör fönstren fortsätta att verka under en kort intervall efter tändningsnyckeln tas bort så att de kan justeras utan sätta i nyckeln.