Hur känner jag igen en vårta eller Callus?

December 4

En person kan känna igen en vårta eller valk genom att kontrollera läget och färg av tillväxten. Skillnader i de översta lagren av lesioner ibland också är användbara för att skilja dem åt. När problemet uppstår eller försvinner är en annan indikator, eftersom vårtor är viral, medan förhårdnader är resultatet av upprepade, överdriven friktion. Försöker enkla metoder borttagning, såsom arkivering död hud bort, ger fler ledtrådar, men om en person kan fortfarande inte säga vad knölen är, kan en läkare ta en titt och gör en slutlig diagnos.

Läge

Förhårdnader bildas i områden där huden upplever ofta tryck eller friktion. De vanligaste platserna är på fötter och händer, men de verkar även på andra områden, såsom knän eller armbågar, i mindre grad.

Vårtor kan visas nästan var som helst på kroppen, men vissa typer är associerade med olika områden av huden. Plantar sort, till exempel, finns på undersidan av fötterna, medan kondylom visas främst runt skrevet. Periungual typer växer nära naglarna över antingen tår eller fingrar.

Ytutseende

Ett bra sätt att se skillnad mellan dessa lesioner är att titta på ytan av tillväxten. Alla förhårdnader har toppskikt som är hård, tjock och något ojämn. De övre delarna av vårtor brukar är släta och platta, även om vissa av dem kan se lite råare.

Färg

Förhårdnader har i allmänhet en något gul eller grå färg. Vårtor har många färgvariationer, inklusive grå, men expanderar till brunt och även rosa. Några av dem har mörka fläckar i hela, eller de kanske har en enda mörk fläck i mitten.

Ursprung och Transmission

Vårtor orsakas av olika former av humant papillomvirus, mer känd som HPV. Den exakta stam av HPV en person har är till stor del det som avgör där utväxter visas. De brukar sprids genom fysisk kontakt, men en person kan gå månader eller år efter att ha smittats innan symptomen dyker upp. Det är därför inte möjligt i många fall för att avgöra exakt hur eller när viruset överförs. När problemet huden gör äntligen verkar, tenderar det att vara något abrupt, med de upphöjda fläckar bildar snabbt.

Förhårdnader orsakas av upprepad påkänning på ett område av huden snarare än en patogen som ett virus eller bakterier. De är helt enkelt kroppens sätt att försöka bygga upp ett visst skydd, och därför är något fördelaktigt. Dessa strukturer är aldrig smittsam och kan inte överföras från en person till en annan. Hudrodnad, irritation och blåsor visar ofta upp först, så en person har nästan alltid någon varning innan att få en.

Varaktighet

När en persons kropp kan undertrycka eller döda HPV stam som orsakar en vårta, bleknar tillväxten normalt över tiden. Om immunsystemet inte kan hålla infektionen under kontroll kan emellertid lesionen kvar på huden under obegränsad tid. Däremot kommer en valk mjukna och gå bort så fort en person kan hålla det området av kroppen från att få så mycket friktion. Det kan ta tid för den att försvinna helt, beroende på hur tjockt det har blivit.

Borttagning och behandling

På grund av skillnader i hur dessa villkor startar eller spridning, en person ibland kan berätta om han har att göra med en vårta eller förhårdnader av vad som händer när tillväxten är manuellt arkiveras eller avskurna. Att göra detta sprider den tidigare typen av lesion i många fall, men det är en effektiv borttagning metod för den senare, vilket kommer tillbaka endast om någon fortsätter att sätta friktion i samma område. Människor ofta kommer att suga eller mjuka upp området med lotion innan du använder dessa tekniker.

Med HPV är källan för vårtor, är det bästa sättet att behandla en att kväva viruset på något sätt. Täcka den med tejp eller nagellack kan göra susen i vissa fall. Experter rekommenderar också tillämpningar av salicylsyra eller frysa tillväxten med en over-the-counter propan lösning.

Slutlig differentiering

Sjukvårdspersonal normalt kommer att kunna erbjuda en första diagnos om en vårta eller förhårdnader bara genom att titta på den. De gör oftast det sista samtalet efter att få ytterligare information såsom när tillväxten dök. Om vårdpersonal är fortfarande inte säker på vilken det är, är nästa steg att ta en biopsi. Denna procedur tar en liten mängd vävnad från tillväxten för undersökning i ett labb.

  • Både förhårdnader och fotvårtor kan visas på bollarna på fötterna, liksom andra delar av sulan som är under konstant tryck när en person står.
  • Förhårdnader uppkomma pga upprepade påfrestningen på huden, såsom en sko gnugga på baksidan av foten.
  • Plantar vårtor växer på fotsulorna, och kan undvikas genom att avstå från att gå barfota på offentliga platser.
  • Frysning vårtor med flytande kväve orsakar ofta blåsor att bilda där behandlingen utfördes.
  • Vårtor på en hand.
  • En person ansöker medicin till en vårta.