Vad är Kheer?

December 7

Kheer, även kallad payasam, är en indisk dessert som liknar västerländska rispudding. Kheer är en av de äldsta desserter i världen, ha skett i Indien och närliggande kulturer i mer än 2000 år. Skålen är en läcker och lättkryddad dessert, perfekt för slutet av en kryddig måltid.

I norra Indien, är skålen tros ha kommit från staden Puri. En legend föreslår att en man som hade lånat ut pengar och ris till en dålig kung förbarmade sig över honom när han couldnâ € t betala tillbaka honom i tid. Den lånad föreslog att kungen användningen vad han var tvungen att göra erbjudanden till Krishna, istället för att betala honom tillbaka. I många tempel idag, är kheer tillagas som ett offer till gudarna nästan dagligen, samt vara en stapel vid flera religiösa festivaler, bröllop och fester.

South indianer kallar skålen payasam, och ersätta den traditionella mjölk som används med kokosmjölk. Denna version av pudding är något tyngre, på grund av den tjocka kokos dessutom men är ljuvligt smaksatt och ofta i kombination med banan. Payasam är en viktig mat på bröllop och är särskilt populär i södra indiska delstaten Kerala.

Även skålen har varit populärt i Indien, tror vissa experter det kommer från en persisk maträtt som kallas ren birinj. Denna mångfald kommer i många smaker, och ofta har rosenvatten ingår i receptet. Enligt persiska legender, ren birinj var maten av änglarna innan de förs till jorden genom profeten Muhammed.

För att göra kheer, ris eller spån skall rostas i klarnat smör eller smörolja först och sattes därefter till en redan kokande blandning av mjölk, grädde, och ibland kondenserad mjölk och socker. Detta måste tillåtas att sjuda som mjölken minskar, och smakämnen såsom kardemumma, lagerblad, eller saffran kan tillsättas. När mjölken har minskat till hälften av sin ursprungliga volym, kanske du vill lägga till hackade nötter eller russin. Den förtjockade pudding sedan svalna före kylning i kylskåp.

Dekoration av kheer är traditionellt enkel men mycket vacker. Toppings kan bestå av slivered mandel eller ljusa gröna pistagenötter. Vissa recept rekommenderar toppning med ätliga ros eller blomblad. För bröllop och fest, är kheer toppad med en ätbar guld eller silver blad, finns på vissa special matlagning leverans butiker.

Som kheer görs med smör och helfet mjölk eller grädde, är det vanligtvis inte rekommenderas för bantare. Ändå underbar smak av rostade och smaksatta ris är värt en njutning, speciellt om du gillar eldiga indiska köket. Kheer är en utmärkt sommar dessert när kylda, och lätt att göra för en folkmassa när serveras i enskilda ramekins eller vaniljsås koppar.

  • Kheer har gjorts i Indien för tusentals år.
  • South indier ersätta den traditionella mjölk som används i kheer med kokosmjölk.
  • Rosenvatten, en av ingrediensen i kheer.
  • Kheer görs typiskt med helfet mjölk.
  • Ghee, en av ingredienserna i kheer.
  • Kardemumma används ofta för att krydda kheer.