Vad är en Lumbar Diskbråck?

January 26

En ländryggen diskbråck är en smärtsam hälsotillstånd inträffar i nedre delen av ryggen när geléliknande centrum av en skiva i ländryggen delen av ryggraden spricker igenom ett svagt område i den yttre skivvägg. Nervrötterna avsluta sedan ryggmärgskanalen genom det lilla utrymmet mellan kotorna och skivor. När den skadade skivan skjuter in i dessa nervrötter eller ryggmärgskanalen, individer lider smärta och andra symtom.

En majoritet av diskbråck inträffar mellan den fjärde och femte lumbala segment av ryggraden eller mellan den femte lumbala segmentet och den första sakralsegmentet. I det senare fallet är den svaga punkten i den yttre kärnan av skivan direkt under spinal nervrot och diskbråck sätter direkt press på nerven. Detta orsakar ischias, vilket är en kraftig, svår smärta som strålar hela vägen ner i benet och in i foten. En ländryggen diskbråck kan också påverka femoralisblockad, vilket kan orsaka domningar, stickningar eller sveda i ben, fötter och höfter. Smärta kan också kännas i nedre delen av ryggen och skinkorna.

En ländryggen diskbråck kan också orsaka en känsla som liknar en elektrisk stöt när en individ står, går eller sitter. Bockning och lyft kan intensifiera ryggont. Till skillnad från den pulserande smärta som orsakas av muskelspasmer, är smärtan från en ländryggen diskbråck oftast kontinuerlig. Individer kan också uppleva muskelsvaghet i benen och fotled eller knä reflexförlust. I extrema fall, kan människor uppleva en förlust av tarm och blåskontroll.

Även om detta tillstånd kan vara ganska smärtsamt, kommer en majoritet av herniated lumbala skivor läka sig själva i cirka sex veckor. I väntan för att se om en skiva läker på egen hand, kan flera icke-kirurgiska alternativ att minska smärta och obehag. Några av de vanligaste icke-kirurgiska behandlingar inkluderar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), orala steroider och kortisoninjektioner. Många patienter uppger att känna lättnad om de kombinerar dessa läkemedel med sjukgymnastik, kiropraktik manipulationer, hydroterapi, graderad träningsprogram, yogaterapi eller massage

Om smärtan fortsätter efter sex veckor, dock är mikrokirurgisk diskektomi ett alternativ. En microdiscectomy avlastar nervroten genom att ta bort den lilla delen av skivan som trycker på den. Kräver bara ett litet snitt i mitten av ryggen, är denna operation vanligen utförs på ett polikliniskt och de flesta patienter återgå till arbetet i ett par veckor. Andra kirurgiska alternativ inkluderar en steloperation och en konstgjord skiva ersättare. Målen för alla dessa kirurgiska alternativ inkluderar lindring av smärta och nervkompression.

Lumbar diskbråck kan orsakas av allmänt slitage, såsom jobb som kräver konstant sittande eller en massa tunga lyft. Traumatisk skada ländryggen skivor kan hända när en person lyfter samtidigt böjd i midjan, snarare än att lyfta med benen. En ryggradens skiva kan också brista när den tar emot för mycket tryck på en gång. Till exempel, att falla av en stege och landning i sittande ställning lägger stor kraft på ryggraden och kan orsaka ländryggen skivor att brista.

Lumbar skivor tenderar också att härda och torka ut som människor ålder. Detta kan försvaga den yttre skivan väggen till en punkt där den inte längre kan innehålla diskkärnan. En majoritet av ländryggen diskbråck uppstår till individer i trettio- eller fyrtioårsåldern. Rökning, genetik och en livstid av grov och tumble sport kan leda till tidig ländryggen diskdegeneration.

Läkare diagnostisera en ländryggen diskbråck använder många metoder. Röntgenstrålar används vanligen för att utesluta andra möjliga orsaker till smärtan, såsom frakturer, infektioner eller tumörer. Om en läkare fortfarande misstänker en ländryggen diskbråck, är andra diagnostiska metoder som används för att ge en slutlig diagnos. Den vanligaste diagnostiska metoden är en magnetisk resonanstomografi (MRT) test, som visar ryggmärgen, nervrötterna och omgivande vävnader. En datortomografi scan (CAT eller datortomografi) kan också användas för att se storleken och formen av ryggradskanalen, dess innehåll och de mjuka vävnaderna omger det.

  • En diskbråck kan orsaka ischias.
  • Bock i midjan när du lyfter ett tungt föremål kan orsaka en ländryggen diskbråck.
  • En MR-test är den vanligaste metoden för att diagnostisera lumbala diskbråck.
  • Röntgenstrålar används gemensamt under diagnosprocessen av en lumbal diskbråck.
  • En ländryggen diskbråck kan orsaka en förlust av reflexer i knät och på andra ställen på benet.
  • En frisk rygg och ryggrad med ett diskbråck.