Vad är gasformig kallbrand?

August 14

Kallbrand är en term som beskriver ett tillstånd där vävnad börjar ruttna medan fortfarande sitter i kroppen. I många fall kan detta hända eftersom bakterier invadera platsen för ett sår. I fallet med gasformiga gangrän, bättre känd som gasgangrän, bakterierna frigör en gas samtidigt som angriper sårområdet, vilket orsakar en ballongeffekt. De speciella art av bakterie i samband med gasformig gangrän kallas Clostridium. Denna störning anses extremt farlig och nästan säkert dödlig utan omedelbar akutbehandling.

Ibland bakteriekolonier kan frigöra gas som en del av deras ätande processen, och detta är fallet med Clostridium arter. Gasen själv har flera olika effekter på vävnad. Ibland kan det göra ett smällande ljud under huden när området kring infektionen vidrörs. I andra fall kan det leda till att smittade området till ballong ut markant.

Det finns också flera andra gasformiga kallbrand symtom som i allmänhet är gemensamma för alla andra typer av kallbrand. Till exempel kommer det i allmänhet att vara en hel del av smärta i området för såret, och huden kommer gradvis börjar förlora färg. Som kallbrand avancerar, så småningom vävnaden vanligtvis vänder nästan svart. Det finns också normalt brun dränering runt såret med en obehaglig lukt. De flesta patienter kommer att utveckla en relativt hög feber.

Gasformig gangrän vanligtvis endast utvecklas med en ganska svår sår såsom ett kirurgiskt snitt eller något liknande. I vissa fall kan det vara möjligt för den att utvecklas med en mindre allvarlig sår eller någon annan typ av skada. När den utvecklas, är det enda som kommer att rädda en patient omedelbar behandling.

Behandling av gasformigt kallbrand börjar vanligtvis med borttagande av den infekterade vävnaden och omedelbar användning av intravenös antibiotika. För att bli av med den vävnad som orsakar infektionen, är läkarna ofta tvingas använda amputation. I många fall har beslutet att amputera göras relativt snabbt eftersom den bakteriella infektionen kan sprida sig mycket snabbt, och det förgiftade blod från ruttnande vävnad utgör ett ständigt hot mot organ runt kroppen.

Det fanns en tid då gasformig kallbrand och andra former av kallbrand, där generellt mycket vanligare. Utvecklingen av bättre antiseptika, antibiotika och övergripande medicinska tekniker har minskat förekomsten av dessa typer av infektioner. Användningen av amputation som behandlingsmetod för kallbrand är relativt gammal och välkänd av läkare före 1900-talet.

  • Amputation av det smittade området kan vara den bästa behandlingen för gasformigt kallbrand.
  • Diabetiker är särskilt känsliga för kallbrand, eftersom de ofta har nedsatt cirkulation i fötterna.
  • Amputation kan krävas i fall av allvarlig kallbrand.