Vad är en laser Plumb Bob?

August 12

En laser lod är ett lod som är använder en laser, i stället för den mer traditionella vägda sträng. Plumb bobs har använts i tusentals år i bygg att visa när något är rak eller "lod." Dessa enheter kan hittas i verktygslådor av många människor som arbetar i byggbranschen, allt från murare till allmänna entreprenörer. Lasern lod är ett populärt alternativ till den traditionella lodet.

Med den ursprungliga lodet skulle ena änden av enheten vara ansluten till en fast punkt av intresse och den vägda strängen skulle få hänga fritt. Efter flera minuter, skulle strängen slutar röra och bosätta sig i en fast punkt. Änden av vikt skulle vara direkt under toppen av lodet, med strängen skapar en rak linje. Plumb bobs skulle kunna användas för saker som att installera väggar, hängande dörrar, och så vidare.

Med en laser lod, istället för att använda ett vägt sträng, fäster användaren lodet till en punkt av intresse eller monterar den på ett stativ, och sedan aktivera lasern. Många laser lod Bobs kan projicera en laser i båda riktningarna, vilket skapar en rak linje med strålen av lasern och två synliga punkter där lasers möter ytor såsom golv och tak. En fördel med att lasern lodet är att det lägger sig snabbt när den är påslagen; i stället för att behöva vänta flera minuter, som med en traditionell enhet, behöver en entreprenör bara vänta ett par sekunder.

Många av dessa enheter är självutjämnande, för att se till att linjen är verkligen lod. En typisk laser lod kommer med ett fall för att skydda enheten när den inte används, så att den inte skadas av kraftiga stötar och andra olyckor, och det kan innefatta en monterings stativ som är utformad för att göra det lättare att använda. Kostnaden för denna behändiga byggverktyg kan variera, beroende på modell, med kostnader generellt minskar eftersom dessa verktyg blir allt vanligare.

För dem som är nyfiken på vad denna enhet har att göra med VVS, termen "lodet" och "VVS" båda kommer från samma latinska rot, ett ord som betyder "bly." Historiskt var VVS gjord av bly, tills folk insåg att blyrör gjort dem sjuka, och lod bobs var historiskt viktas med bly, en tungmetall som gjorde utmärkt plikt som en tyngd.