Vad är Agedashi?

December 17

Agedashi är en läcker och enkel tofu maträtt som är populär i Japan, och gynnade i västvärlden. Principen substansen i Agedashi är tofu, vilket gör måltiden mycket protein. Ändå tofu är djupa stekt, så det kan också vara en fettrik maträtt beroende på mängd och typ av olja du använder och dina stekmetoder.

Traditionellt börjar agedashi genom att skära tofu i tärningar. Storlek varierar men de flesta recept tyder kuberna inte vara längre än 1,5 inches (3,81) längden på varje sida. En mindre en-tums (2,54 cm) kuben är en vanlig rekommendation. Om kuberna är mycket mindre än det de kan laga för snabbt och bränna. Större kuber får inte helt värme i mitten, så anser ovanstående rekommendation för maximal storlek.

De tofu kuber för agedashi sedan rullas i majsstärkelse eller potatisstärkelse-majsstärkelse är oftast lättare att hitta i USA, och friterad så tofu tar på en underbar gyllenbrun exteriör skorpa. Du kan också panorera steka Agedashi kuber, men de kommer inte att ha riktigt samma skorpa som friterade version.

Agedashi brukar serveras med grön lök, skivor vitt rädisor, kallas daikon, och ibland till och med tunna remsor av färsk eller inlagd ingefära. De flesta människor föredrar agedashi serveras i en buljong gjord av japanska soja, matlagning risvin kallas mirin och en fisk eller grönsaksbuljong. Alternativt kan du servera Agedashi kuber vanligt med någon typ av dipsås du önskar.

Vegetarianer i Japan och i hela västvärlden har länge haft agedashi, eftersom den kan framställas på ett helt vegan stil. Skålen kan också vara ett hälsosamt sätt att få oljor i kroppen, speciellt om du väljer enkelomättade oljor som raps för fritering process. Som med alla saker friterade bör tofu kuber sättas på en pappershandduk efter tillagning för att absorbera överflödig olja eller de kan smaka oljig. Generellt bör agedashi serveras direkt efter matlagning eller det kommer att börja smaka fetare och kommer att förlora en del av sin crunch.

Om du inte är upp till att göra din egen agedashi, kan du ofta finna det serveras på många japanska restauranger, där det är en favorit. Serveras färsk, gör det en underbar proteinfylld skål med massor av smak och en mängd olika texturer. Om du verkligen vill göra äkta agedashi, leta efter silken tofu, fann vanligast i asiatiska mataffärer. Du kan vanligtvis hitta potatisstärkelse i asiatiska livsmedelsbutiker också. Vissa kockar insistera på att få den sanna smaken av agedashi, ska du bara steka agedashi i sojaolja, som komplimanger tofu väl.

  • Daikon används ofta i Agedashi.
  • Cubed tofu används i agedashi.