Vad är en Venös Plexus?

July 9

En venös plexus är någon samling av vener klustrade tillsammans i kroppen. Många plexus platser finns i den mänskliga kroppen, inbegripet vertebral, pterygoid, pampiniform, vesikal, livmoder, vagina, uterovaginal, och rektala venösa plexus. Typiskt kommer de små vener i en venös plexus småningom förenas och bildar en enda stor ven.

Vertebral venus plexus (VVP) beskriver grupperingen av vertebrala vener som fortsätter flätade hela längden av hela ryggmärgen. Ett syfte med VVP är att reglera trycket inuti kraniet när en person ändrar läge eller rörelser. Dessutom är syrefattigt blod töms från kraniet genom denna venös plexus.

En annan grupp av vener kallas pterygoid plexus ligger på båda sidorna av ansiktet nära käken. Många vener kommer tillsammans att bilda denna venös plexus, såsom buccinator, alveolär, masseteric, sphenoplalatine, pterygoid och mitt meningeal venen. Så småningom, alla vener gå och bilda den maxillary venen.

Ett kluster av vener nära var och en av ett Malea € s testiklar kallas pampiniform venösa plexus. Flera vener från testiklarna och bitestiklarna gruppen tillsammans för att bilda plexus. Dessa små vener senare förenas för att bilda den testikel venen. En av funktionerna hos denna grupp av vener är att hjälpa till att reglera temperaturen hos testiklarna genom ett utbyte av blod med en närliggande artär.

En ytterligare venös plexus är endast närvarande hos män. Den vesikal venus plexus är en grupp av vener i en man som ligger nära den övre delen av blåshalsen och den liggande basen. Dessa vener tomma i den inre höftvenen nära den största benet av bäckenet kallas höftbenet.

Specifikt för en womanâ € s kropp är livmoder och vaginala plexus, när dessa två plexus grupperas tillsammans de är kända som den uterovaginal plexus. Venerna som utgör livmoder plexus ligger runt livmodern. Dessa vener tom blod i livmoder vener efter första resa genom de interna höft ådror. Den vaginala plexus är en gruppering av vener som ligger inom de vaginala väggarna och blod från vaginal plexus färdas genom de interna pudenal venerna i de interna höft ådror.

Både manliga och kvinnliga organ omfattar en rektal eller hemorrhoidal venus plexus. Detta kluster av vener färdas runt omkretsen av rektum och är sammansatt av både interna och externa sektioner. Cirkling ändtarmen, fortsätter den interna rektal plexus tills den når anus. Den externa rektala plexus ligger utanför muskelskiktet av ändtarmen, och mynnar ut underlägsna rektala vener, mitten rektal ven, och den överlägsna rektal ven.

  • Den rektala venus plexus omger ändtarmen.
  • Ett kluster av vener nära en manlig testiklar kallas pampiniform venus plexus.