Vad är 3G UMTS?

March 8

Tredje generationens (3G) Universal Mobile Telecommunication System (UMTS) är en av två konkurrerande 3G-teknik som används i mobiltelefoner. 3G UMTS-standarden kan möjliggöra snabbare datahastigheter än de tidigare 2G-system. Dessutom UMTS innehåller specifikationer för hela 3G röst och datanätverk. 3G UMTS är nära besläktad med äldre teknik, såsom Enhanced Data priser för GSM Evolution (EDGE) och Global System for Mobile Communications (GSM). Vissa UMTS-telefoner kan använda en eller båda av dessa långsammare protokoll när en 3G-nät inte är tillgänglig.

UMTS-standarden används över hela världen, även om det faktiska UMTS namnet används oftast i Europa. I USA är 3G UMTS vanligtvis saluförs helt enkelt som 3G. Även 3G UMTS bygger på många begrepp som används i EDGE och GSM, kan UMTS inte användas samtidigt i samma frekvenser som dessa standarder. UMTS kräver också helt ny hårdvara som ska installeras i ett transportörens mobilmaster. Så medan EDGE kan drivas samtidigt med GSM, kan UMTS representera en jämförelsevis dyr uppgradering. Vissa bolag kan välja att använda EDGE som en nödlösning innan man bygger en fullständig UMTS-nät.

3G UMTS-nät är ofta faktureras som bredband. Även faktiska nedladdnings- och uppladdningshastigheter kan vara långsammare än traditionella bredbandsanslutningar, kan de ofta utgör en väsentlig förbättring jämfört 2G datasystem. EDGE kan också erbjuda ökad hastighet över den äldre GSM-systemet, men UMTS kan öka potentiella hastigheter i low-end bredbands territorium. Dedikerade 3G UMTS modem är vanligtvis tillgänglig för datorer, vilket ger en bredbandsanslutning på resande fot. På samma sätt kan vissa flygbolag tillåta användare att tjudra sina UMTS-telefoner till en dator. Denna tjudra process kan också ge en bredbandsanslutning, där en bredbandsanslutning annars inte är tillgängliga.

Den viktigaste konkurrerande 3G-protokoll är känd såsom Code Division Multiple Access (CDMA2000). Denna teknik används av ett antal bärare i USA, även om det inte är lika utbredd i de flesta andra länder. Medan UMTS är en del av Third Generation Partnership Project (3GPP), tillhör CDMA2000 till konkurrerande Third Generation Partnership Project 2 (3GPP2). En direkt utveckling av den Interim Standard 95 (IS-95) 2G-protokollet, kan CDMA2000 samexistera inom samma frekvenser som denna äldre teknik. Detta liknar förhållandet mellan 3GPP GSM och EDGE-teknik, även om CDMA2000 är helt 3G. På grund av denna samverkan kan bygga kostnaderna för CDMA2000-nät vara billigare jämfört med UMTS-nät. Till skillnad från UMTS, inte CDMA2000 inte har en naturlig efterträdare. Long Term Evolution (LTE), en 3GPP standard, är den enda efterträdare till både konkurrerande 3G-teknik.

  • UMTS kräver ny hårdvara som ska installeras i mobilmaster.