Vem är Pearl Cornioley?

February 22

Pearl Cornioley nee Witherington var en brittisk hemlig agent som spelade en viktig roll i den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Det uppskattas att motståndet trupper som hon bjudit dödade så många som 1.000 fiendens soldater, som vid utgången av kriget, hon övervakade personligen överlämnandet av 18.000 tyska trupper. Denna modiga, eldig kvinna som gick under kodnamnet "Marie" erbjöds många priser och utmärkelser under sin livstid.

Hon var född till brittiska föräldrar 1914, ett "barn av 1914-1918 kriget", som hon beskrev sig själv, i Frankrike. Hon bodde i Frankrike tills krigsutbrottet, som peka hennes familj flyttade till Storbritannien, och hon fick ett jobb som sekreterare. Pearl Cornioley dock ville se åtgärder i kriget, och hon hamnade gå med i Special Operations Executive (SOE), en brittisk myndighet som var utformad för att utbilda människor som kunde hjälpa motståndsrörelser i länder ockuperade av tyskarna.

År 1943, Pearl Cornioley fallskärm i Frankrike, där hon poserade som en ofarlig resande försäljare samtidigt organisera motståndsrörelsen. Hon tjänade som en stor allé av kommunikation mellan Storbritannien och den franska motstånds, hjälpa till att beväpna motstånds, organisera trupper, och motsätta tyskarna. De män under Cornioley befallning gjorde regelbundet en olägenhet av sig själva, störa tyska konvojer, saboterar tyska tåg, och delta i andra former av uppror. Efter kriget återvände hon till England, i slutändan gifta sig med en medlem av den franska motståndsrörelsen. Hon dog i Frankrike vid en ålder av 93.

Pearl Cornioley betraktas allmänt idag som ett större krig hjältinna andra världskriget. Många människor är förvånade över att lära sig om sin roll i kriget, som information om hennes inblandning blev bara allmänt tillgänglig i 1995 med lanseringen av sin självbiografi, och igen i början av 21-talet, då den brittiska regeringen hemligstämplade dokument om hennes aktiviteter i andra världskriget.

Under hela sin livstid, Pearl Cornioley skavde på ojämlika hedersbetygelser efter kriget, med män som tar emot militära hedersbetygelser, medan kvinnor som kämpade tappert under kriget var ofta ignoreras. Hon vägrade ökänt den civila versionen av en av Storbritanniens högsta utmärkelser, den ledamot av det brittiska imperiet, med argumentet att det inte fanns "ingenting civila" om vad hon hade gjort. Det var inte förrän 2006 som hon fick hennes fallskärm vingar, i ett uppmärksammat händelsen.

  • År 1943, Pearl Cornioley fallskärm i Frankrike, där hon poserade som en ofarlig resande försäljare samtidigt organisera motståndsrörelsen.
  • Storbritannien använde Pearl Cornioley som hemlig agent.