Justera nödbromsar

March 5

Till skillnad från vanliga bromsar, nödbromsar är rent mekaniskt, och som sådan detta innebär att de inte bara fungerar annorlunda, men måste också underhållas på ett annat sätt. Ett av de enklaste sätten att upprätthålla nödbromsen är att regelbundet justera den. Med tanke på denna skillnad, justera nödbromsar är en process som inte är samma som vad du får göra när man arbetar med vanliga skiv- eller trumbromsar.

  1. Testa dina bromsar. Innan du faktiskt börja justera nödbromsar, måste du testa dem för att se om de verkligen behöver justera. Det enklaste sättet att göra detta är genom att hitta en liten kulle, och sedan engagera bromsen. Du kommer lätt att kunna berätta när bromsen börjar faktiskt att engagera. När du trycker på, eller dra på, bromsen ska du börja känna det engagera efter att ha flyttat 1/3 av vägen. Något mer än så innebär att du kommer att behöva göra några justeringar.
  2. Höj bilen. I händelse av att du behöver justera dina bromsar, måste du höja bilen för att komma åt bromsledningen. Helst ska du kunna göra det med hjälp av en hiss, men om du inte kan då du kommer att vilja använda en del jack läktaren. Se till att bilen är fin och stabil när du har det lyfts.
  3. Leta reda på bromsen. Krypa under bilen och leta nödbromsen justeringen. Detta bromsledningen är oftast placerad under bilen, i ungefär samma område som bromsen ligger inne i fordonet. Hitta bromsledningen som är ansluten, och leta reda på skruven eller bulten som ligger i närheten för att hjälpa dra linjen.
  4. Gör din justering. Antingen med en skiftnyckel eller skruvmejsel, dra åt bromsledningen så att den kommer att engagera tidigare än den hade tidigare. Du bör kunna synligt identifiera när bromsledningen har skärpts.
  5. Nedre och test. Sänk bilen bort av hissen eller jack står. Upprepa testet beskrivs i steg ett för att se om nödbromsen engagerar tidigare än den gjorde.
  6. Upprepa vid behov. Om bromsen är fortfarande inte där du vill att det, upprepa sedan steg ett till fem tills du har det justerats för att passa dig.

Nu när du har dina nödbromsar korrekt justerade, kan du börja städa upp. Normalt ska du bara behöva testa din nödbroms en eller två gånger per år för att säkerställa att den fungerar som den ska. Om du känner att bromsjusteringar behöver göras oftare, och så är du välkommen att göra det.