Vad är en Holly Buske?

March 16

En järnek buske är en typ av buske från familjen Aquifoliaceae och finns i flera hundra varianter över hela världen. Holly är en gammal anläggning med många symboliska betydelser, och förknippas ofta med julen i vissa delar av världen. Holly buskar är prydnadsväxter som ofta beskäras och formade för att användas som säkring, även om vissa trädgårdsmästare föredrar dem som enskilda anläggningar.

Även om det finns över 600 arter av järnek buske i världen, många har gröna eller gröna och vita taggiga blad, små vita blommor och en slående röda bär. Bladen av vissa sorter används i te, men de bär innehåller ett milt giftig gift och bör inte förtäras av människor eller djur. Se till att hålla barn och husdjur borta från någon järnek buske i en trädgård, eftersom bären kan vara farliga om äts i stora mängder.

Många typer av järnek är täta och taggiga och således vinna stort värde som en skyddande häck. Många arter av Holly buske är extremt långlivade och ger en formidabel barriär under hela året. För att skapa de midvintern blommande bär, både manliga och kvinnliga buskar behöver planteras tillsammans. Planteringar kan ta tre till fem år att växa till en användbar häck, och ses som mycket härdig.

Även om det finns variationer beroende på sort av järnek, många kräver en bra mängd sol och ljus nyans att blomstra. Vissa trädgårdsodlare varnar för plantering en järnek buske i områden där vintertemperaturer varierar kraftigt under dagen och natten; Om dagen är varm, kommer bladen öppna upp och förlorar fukt, vilket kommer att resultera i växter torkar ut och dör om nattemperaturen är för kallt.

Vissa arter av järnek kan växa till storleken av träd, så tillfällig beskärning krävs för att hålla en järnek buske eller buske proportionellt. Experter rekommenderar att störa rotsystemet så lite som möjligt, eftersom etablerade växter inte reagerar bra på att flyttas. Beroende på vilken typ av Holly buske, kan bladen vara ren grön, eller fällas och ådrad med silver eller guld. Holly är en vintergrön växt, vilket innebär att det kommer att behålla sin rika färg hela året.

Holly är vanligtvis förknippas med julen, men järnek buske har firats i vinterfestivaler långt innan den kristna traditionen började. Druid och keltiska traditioner tror busken skyddar mot gift och blixtar, och yule firandet inblandade gör skyddsrum för att besöka sprit genom att järnek in i huset. Den järnek buske firas i flera traditionella julsånger och berättelser och gör en vacker säsongs dekoration i alla hem.

  • Figgy pudding dekorerad med järnek.