Förutse Oavsiktliga Effekter av ett beslut

October 11

Ibland kan en kristallkula skulle komma i riktigt praktiskt för prognostisering av resultaten av ett beslut. I avsaknad av en kristallkula, är det näst bästa att utöka ditt tänkande och bredda ditt perspektiv. Förmågan att se hela landskapet av möjliga utfall och konsekvenser - även sådana som obskyra möjligheter - efter ett beslut genomförs är en riktig skicklighet och en fördel.

Hur kan man se framåt och bygga in möjliga utfall i ditt beslutsfattande? Här är några förslag:

 • Utforska och nackdelar i beslutet. Exploring och nackdelar ger dig en heads-up på hur beslutet kan spela ut båda hållen. Till exempel anställa kortsiktiga eller tillfälligt anställda är ett bekvämt sätt att ta med på resurser när du behöver dem, men nackdelen är brist på lojalitet på båda sidor.
 • Leta efter förhållandet mellan ett beslut som du ska göra och dess vidare inverkan på ditt rykte eller vad du försöker slutligen uppnå. Det viktiga är att förstå vem beslutet kommer att påverka och hur. Räkna ut vad aktieägarnas intresse av resultatet är och hur de kommer att känna om det.

  Hur dina kunder eller anställda eller leverantörer tycker om ett beslut dikterar deras svar. Det är känslomässigt. Du kan inte argumentera mot känslor med fakta. Istället anser att deras grad av stöd för ditt beslut från början. Ditt mål är inte att övertyga någon; det är att förstå hur och varför människor bryr sig om det beslut du gör.

  Gör det, och du kommer att få stöd för vad du vill göra, eller du kommer att få inblick i varför du inte kommer att få det stöd du hoppas på.

 • Kartlägg scenarier. Titta in i framtiden och undersöka vad som kan hända om beslutet fattas och genomförs. När man tittar på de olika scenarierna, ser du möjligheter och alternativ där du tidigare trodde ingen fanns.
 • Intuit framtiden. Vad är din magkänsla för när detta beslut kommer att leda? Intuitivt förutseende är en kvalitet av visionärer. Tänk på Walt Disney.
 • Utveckla din förmåga att uppfatta sammankoppling och inbördes i alla aspekter av beslutet, liksom beslutet direkta och indirekta konsekvenser. Du kan få en inblick i sammankoppling och inbördes genom att observera naturen, det ultimata exemplet på systemtänkande.

  På varje nivå i naturen, från mikromiljöer till macroenvironments, är saker kopplade på ett sådant sätt att en förändring i ett område ger spridningseffekter som sprids i hela systemet. När den naturliga ekosystem av både levande (växter, djur och mikroorganismer) och icke-levande (mark, vatten, luft, och så vidare) faktorer inte är frisk, djur och växter dör.

  Företag är ekosystem att leva (anställda) och icke-levande (anläggningstillgångar) element som arbetar tillsammans. Genom att se hur en sak är ansluten till en annan, kan du bättre känna igen det ömsesidiga beroendet av alla enskilda element och, som ett resultat, bättre förutse hur beslut påverkar dessa samband.