Vad är en Rip Cut?

February 14

En rip cut är när ett snitt görs parallellt med korn av en träbit. Det är motsatsen till en kapning, vilket är när snittet är vinkelrätt mot fiberriktn. Medan de flesta sågar kan utföra båda nedskärningar, det finns specialiserade sågar som fungerar bättre när man gör det ena eller det andra. I de flesta fall, ett bord såg, fungerar ripsaw eller bandsåg bäst när du gör en rip klippa och en hacka eller geringssåg fungerar bäst för kapning. Den största skillnaden i Sawa € s specialiteter är i form och placeringen av tänderna på bladet.

Säden i trä består av långa, kontinuerliga fibrer komprimerade tillsammans mycket snäv. Denna korn ger trä dess strukturella stabilitet och styrka. Medan ett träd växer, håller säden den från sprickbildning eller böjning och sträcker sig från botten av trädet hela vägen till toppen. Om något går i samma riktning som träfibrerna, då det kommer med säden. Om något inte följer fiberâ € s väg, då är det mot strömmen.

När trä kapas, är en rip cut lättare att göra och kommer att resultera i en jämnare kant än en cross cut. Detta beror på att säden kommer naturligtvis del när de tvingas. Detta innebär sågarna kräver mindre energi vid kapning och det finns färre brutna och exponerade växtfibrer. Cross nedskärningar kräver att varje enskild fiber i området skäras och kommer att exponera varje fiber ände längs klippkanten.

En Sawa € s tänder och deras arrangemang avgöra vilken typ av skär för vilka det är lämpad. En rip snitt görs med hjälp av tänder formade som små mejslar. Dessa tänder skär när de måste, men är bättre lämpade för att tvinga fibrerna att separera naturligt. Ett kors snitt görs med tänder formade som små knivar. Dessa kommer att skära av fibrerna när de passerar över dem.

Storleken och placeringen av tänderna är olika samt. En rip cut såg har mycket större och tjockare tänder än en cross cut. Generellt är detta eftersom en större andel av skärstyrkan på en rip snitt kommer från Sawa € s operatör. Cross cut sågar har små tänder, och fler av dem, eftersom de flesta av skärkraften kommer från tänderna. En rip cut såg kommer att ha alla sina tänder i rad medan en tvärskurna Sawa € s tänder med har en liten alternerande utåt böj. Dessa alternerande tänder gör en bredare öppning så sågspån doesnâ € t täppa snittet.

  • Längdsnitt görs parallellt med fiberriktn på en träbit.