I den grekiska mytologin, som var Hesperidesen?

June 7

Hesperidernas var en grupp nymfer som vaktade en trädgård vid den västra änden av världen i den grekiska mytologin. Som med många karaktärer i den grekiska mytologin, är berättelsen om hesperidernas berättade på olika sätt i olika texter; de är avbildade som barn av varierande par av föräldrar, till exempel, och deras grupp vaxer och avtar i storlek beroende på tale. De flesta berättelser tycks generellt överens om att hesperidernas infördes för att skydda speciella gyllene äpplen som ges av Gaea som en bröllopsgåva till Hera, och far till hesperidernas brukar sägas vara Atlas.

Antalet Hesperidesen sägs ofta vara tre, härma historier om de tre gracerna och andra triaderna i olika mytologiska traditioner. Deras antal överstiger sällan sju i grekiska myter, och i de flesta berättelser hesperidernas förblir namnlös. I andra får de namn som Arethusa, Aegle, Liupra och Hespera. Kvinnorna är också känd som västra Maidens eller döttrarna av kvällen, i en hänvisning till deras Westerly plats.

Enligt berättelserna, kvinnorna vakta en fantastisk trädgård som verkar nästan som paradiset. De gyllene äppelträd är den primära funktionen i trädgården, men andra magiska eller vackra växter beskrivs ofta i berättelser om hesperidernas. Trädgården finns också en drake som heter Ladon, som påstås ha installerats i trädgården för att se till att hesperidernas inte ge efter för frestelsen och plocka från Heras äppelträd. Den Hesperiderna också förment haft sjunga och göra musik att roa sig.

Personer som känner till myter om Hercules kanske känner hesperidernas, eftersom stjäla några av deras äpplen var en av de uppgifter som Hercules hade att slutföra. Enligt de flesta berättelser, Hercules lurade Atlas till stjäla äpplen för honom, och i vissa berättelser som han dräpte draken Ladon också. Men när han återvände med äpplena, visste ingen riktigt vad man ska göra med dem, och i slutändan Hercules gav dem till Athena, som återvände dem till trädgården.

Tales likt Hesperidesen finns i många kulturer, vilket tyder på att många mänskliga samhällen har en vision om ett paradis bevakas av attraktiva och begåvade kvinnor. Äpplena i trädgården av Hesperides sägs att bevilja odödlighet, en annan röd tråd i mytologin; många människor njuta av tanken att det finns en magisk frukt med livets gåva någonstans, även om de inte kan komma åt den.

  • En skulptur av Hercules, som stal äpplen av hesperidernas.
  • Athena gav gyllene äpplen hesperidernas till trädgården.
  • Golden Delicious äpple. träd finns i trädgården av Hesperides.