Vilka var Nürnbergrättegångarna?

July 14

Nürnbergrättegångarna var en rad internationella brottmål som hölls i den tyska staden Nürnberg i kölvattnet av andra världskriget. Under försöken, de allierade styrkorna hoppats att få de stora arkitekterna av nazistregimen till rättvisa, försöker människor som är inblandade i olika nivåer i den nazistiska krigsmaskinen. Tyvärr har vissa av dem som är mest ansvariga, inklusive Adolf Hitler, var märkbart frånvarande; i Hitlers fall eftersom han begick självmord under de sista dagarna av kriget. Många andra framstående nazisterna undvek fånga genom att fly till andra länder, och en del av dessa flyktingar åtalades decennier senare efter avslöjad, medan andra åtalades och dömdes i sin frånvaro.

Redan 1943 hade de allierade överens om att någon form av tribunal skulle behöva hållas efter kriget för att få nazisterna inför rätta. Den drivande kraften bakom Nürnbergrättegångarna var viljan att ta itu med de avskyvärda krigsförbrytelser som begåtts av nazisterna, som gick långt och bortom normen väntas i krig, och en av slutresultatet av Nürnbergrättegångarna var en radikal reformering av den internationella brottmåls rättssystemet. Försöken har också spelat en tung roll i utarbetandet av dokument som den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

Staden Nürnberg valdes som försöksplats för flera skäl. För det första, det Nürnbergs justitiepalats var en av de få intakta anläggningar stora nog att rymma de prövningar i, och amerikanerna ville se de försök som genomfördes i deras sektor ockuperade Tyskland. Nürnberg hade också symboliskt värde, eftersom det var en historisk nazist fäste, och detta gjorde det en tilltalande val också.

Försöken öppnades 1945, med fall av 22 framstående medlemmar av den nazistiska regimen, 12 av dem dömdes till döden. Under det första året av Nürnbergrättegångarna, var montern tas av människor som Hermann Göring, Rudolf Hess, och Albert Speer. Genom 1949, var mindre nazister inför rätta i Nürnbergrättegångarna, upprättande volymer av fallmaterial som skulle användas som prejudikat i framtida fall av liknande slag.

Storbritannien, Frankrike, Ryssland och USA administrerade Nürnbergrättegångarna; motsvarande för japanska krigsförbrytelser var Tokyoprocessen, som hölls i Tokyo, Japan. Somliga kritislagligheten Nürnbergrättegångarna, med argumentet att de var lite mer än rättvisa för segrarna i kriget, som allierade trupperna inte inför rätta för sina egna krigsförbrytelser. Andra hävdade att de allierade trupperna inte uppvisade nivån på barbari visas av nazisterna, och att föra nazisterna inför rätta för sina handlingar var en viktig handling som behövs för att äga rum före Europa kunde byggas.

  • Nazisterna tvingade miljontals judar och andra till förintelselägren.
  • Adolf Hitler begick självmord innan Nürnbergrättegångarna började.
  • Den tyska staden Nürnberg var platsen för brottmål efter andra världskriget.