Hur P-piller fungerar?

November 26

Den hormonella p-piller först marknadsföras i USA på 1960-talet, och den hade en djupgående inverkan på världen. Det tillät kvinnor att delta i sexuella aktiviteter när som helst under menstruationscykeln utan rädsla för graviditet, och i huvudsak arbeta genom att lura kroppen att tro att det redan är gravid med tidsinställda doser av östrogen. Förutom östrogen, piller innehåller progesteron, ett annat kvinnligt hormon som har en påverkan på fortplantningsorganen. När det tas enligt anvisningarna, de flesta piller är över 90% effektiv.

Ursprunget till p-piller kan hittas i försök på kaniner i 1930-talet, då forskarna upptäckte att höga doser av progesteron förhindrade ägglossning, vilket innebär att inga ägg skulle släppas för att befruktas av spermier. På 1940-talet, forskare framgångsrikt syntetiserade både östrogen och progesteron, vilket öppnar vägen till p-piller, som utvecklats och testats på 1950-talet. År 1960, Food and Drug Administration godkänt användningen av p-piller för amerikanska kvinnor, och mänsklig sexualitet och familjeplanering har inte varit densamma sedan.

De hormoner som används kombineras för att förhindra kroppen från att frigöra ett ägg. Skulle ett ägg att släppas, gör progesteron det svårt för den att resa ner äggledaren, och även förändrar livmoderslemhinnan att förhindra implantation i den osannolika händelsen av befruktning. Dessutom tjocknar progesteron livmoderhalsen, så att spermierna har svårt att göra sin väg in i livmodern. Kombinationen av östrogen och progesteron gör graviditet en utmaning, även om det kan hända.

De flesta användare har märkt att deras piller är olika färger och måste tas i en viss ordning. Detta beror på att de doser varierar från vecka till vecka, med en vecka som faktiskt innehåller placebopiller utan hormoner för att låta kroppen att kasta den förtjockade livmoderslemhinnan under en menstruation. Det är mycket viktigt att p-piller tas vid samma tidpunkt varje dag, och i rätt ordning; kvinnor bör aldrig låna en väns piller, eftersom de inte kan vara samma dosering, och de kommer att kasta kvinnans cykel utanför, sätta henne i riskzonen för graviditet.

Medan piller är utmärkta på att förhindra graviditet, gör de inte förhindra sexuellt överförbara sjukdomar (STD). Att ge STD skydd och extra försäkring mot graviditet bör kondomer alltid användas under sexuell aktivitet. Korrekt kombinerad användning av kondom och p-piller kommer att kraftigt minska risken för graviditet och förhindra infektion med ett potentiellt obotlig STD.

  • Progesteron tester på kaniner hjälpte producera de första p-piller.
  • P-piller måste tas i en viss ordning, eftersom doseringen varierar från vecka till vecka.
  • Till skillnad från kondomer, p-piller är ineffektiva när det gäller att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar (STD).
  • Hormonella preventivmedel läkemedel som tas som ett piller finns i två former: 21-dagars förpackningar och 28-dagars paket, den senare som kompletterar sockerpiller för menstruation veckan.
  • När det tas på rätt sätt, p-piller är över 90% effektiv.
  • Korrekt användning av kondom tillsammans med p-piller kommer att kraftigt minska risken för graviditet och STD överföring.