Vem Är St. Patrick och Varför firar vi St Patricks Day?

March 29

Varje March 17th, tusentals människor don sin grönaste dräkt, marschera i irländska pride parader, äter grönt klöverformade kakor och drick frostiga muggar av grön öl för att fira St Patricks Day. Men vill du verkligen veta vem St Patrick var och varför han firas?

Patrick föddes i AD 387 strax söder om Hadrianus mur i Storbritannien, som var en del av det romerska riket (som är rätt - han var inte irländare). Han fångades av irländska hedningar i tidiga tonåren och fördes till Irland, där han förslavad under sex år. Under den tiden han växte till vilja anda irländarna. När han flydde och återvände till sin familj, lovade han att en dag återvända till Irland.

Han studerade vid klostren på kontinenten och slutligen ordinerade en präst och sedan en biskop. Celestinus I uppdrag Patrick till apostel till Irland.

Patrick initialt stött på många svårigheter bland hedningarna, särskilt druider. De var inte villiga att ge upp sin makt över den gamla religionen och fruktade Patrick och kristendom. Även det regerande monark, kung Laoghaire, inte konvertera till kristendomen, många av hans familjemedlemmar gjorde, och lite i taget, började den gamla religionen att blekna. Patrick reste från stad till stad, riva idoler och tempel och etablera den katolska kyrkan. Genom AD 444, var den primatial se och första katedralen i Irland byggs i Armagh.

Han döpte, bekräftade, och ordinerade präster, och han uppfördes skolor och kloster. Tusentals kom in i kyrkan under hans ledning. Han åstadkommit alla dessa aktiviteter i mindre än 30 år, under vilken tid hela önationen Irland konverterats. Mot slutet av sitt liv skrev han Bekännelser, där han ger ett register över hans liv och mission. Han dog den 17 mars, 461, av naturliga orsaker. Han är begravd i Downpatrick i dagens Nordirland.

Vem Är St. Patrick och Varför firar vi St Patricks Day?

Många historier berättas i samband med St Patrick. Klöver med tre blad sades att användas av den helgonlika biskopen att förklara treenigheten till hedningarna, vilket är varför det är en sådan gemensam St Patricks Day symbol idag. En annan legend har Patrick kör alla ormar från Irland; ormar var en populär symbol bland de irländska hedningar. Han är definitivt en av de mest vördade helgon i den katolska kyrkan.

Idag är St Patrick skyddshelgon för Irland, av många stift i hela den engelskspråkiga världen, och ingenjörer. Han är även åberopas mot rädslan för ormar och ormbett.