Vilka faktorer påverkar priset på en Viola?

November 19

Liknar något instrument, flera faktorer påverkar priset på en viola. Dessa faktorer inkluderar kvantitet, trä typ, vikt och storlek, byggmetod, övergripande kvaliteten och utseendet på instrumentet. En av de primära faktorerna som påverkar priset på en viola är antalet violas gjorda. Instrumentmakare måste mode och sätta ihop en majoritet av de bitar av en viola för hand, så även behärska hantverkare är begränsade i fråga om antalet violas de kan göra. Kvaliteten på en viola aldrig garanteras eftersom brister i träet och andra faktorer kan påverka dess ljud, vikt och känsla, men om en mästare har bra kvalitet instrument övergripande och en därefter högt anseende, kan efterfrågan på sina tjänster ökar och han kan ta mer betalt för de instrument som han gör. Hantverkare kan ta mer betalt om köparen vill ha en viola gjord i en kapplöpning.

Nästa stora faktorn som spelar in med priset på en viola är trä från den är tillverkad. Vanligtvis violas är gjorda av relativt vanliga träslag som lönn och gran, men hantverkare kan använda praktiskt taget alla trä utifrån ljudet de vill, eftersom tätheten av trä påverkar resonans och ljusstyrka eller mörkhet instrumentets ton. Ju mer exotiska träet är, desto mer brukar kostar att använda, även om du använder en exotisk trä är inte en garanti för viola blir bra.

Träet väljs och den exakta konstruktionsmetod påverkar vikten på en viola. Storlek påverkar vikten också, med hantverkare fortfarande experimentera med proportioner. Samtliga tre faktorer påverkar hur instrumentet resonans och hur balanserad tonen är, med större instrument generellt producerar bättre resultat och har mer gynnsamma projektion. Detta är viktigt med tanke på att violas är mid-register instrument vars ljud tenderar att gå vilse i den övergripande strukturen på en ensemble. Spelare brukar betala mer för välbalanserade violas som lutar på högre sidan av denna anledning.

Den allmänna kvaliteten i instrumentet påverkar också priset på en viola, och detta är kopplat till en ålder av instrumentet. Om en hantverkare har gjort ett bra jobb och allt går bra, kommer viola har alla önskvärda egenskaper såsom god respons, avsaknad av varg toner eller surrande, och projektion, som är värda mer för spelarna. Äldre instrument ser ibland hemsk på grund av små stötar, repor eller slitage på lack, men eftersom trä tenderar att bosätta sig med tiden och fortsatt användning, ofta är bättre ljudet av en äldre viola. Det innebär att äldre violas ibland är värda mer än nya.

Den sista faktorn som påverkar priset på en viola är det estetiska överklagande av ett instrument. Ljudet och respons av instrumentet är mycket viktigare än hur viola ser, men spelare som fortfarande dras till instrument som ser vackra. Instrument som har ovanliga detaljer, träfibrerna eller färg ofta sälja för mer eftersom återförsäljarna har möjlighet att skildra detaljer som att ta mer tid att skapa eller att vara orolig för att replikera, även om det inte är helt sant.

  • Viola är något större än - och är inställd på en lägre tonhöjd än - fiol.