Vad är Plasma Svetsning?

April 12

Plasmasvetsning är en typ av svetsning som använder en elektrisk båge för att överhetta gaser och skapa ett flöde av plasma som är otroligt varmt och mycket koncentrerat inom ett litet område. De flesta plasma svetsare använder en enda typ av gas, ofta argon, för att ta bågen och överföra värmen, samtidigt som du använder en andra gas, som ofta kallas en skyddsgas, att hålla plasman fokuserad på en enda litet utrymme genom att förhindra värme från att distribuera utanför det avsedda området. Plasmasvetsning används ofta inom flygindustrin, i applikationer såsom fordons- och pipeline konstruktion, och även för att tillverka kommersiella kvalitet köksprodukter.

Först infördes på 1960-talet, var plasmasvetsning avsedd att ersätta andra typer av svetsning, såsom Gasvolframsvetsning (TIG). Ibland kallas även plasmabågsvetsning (PAW), använder plasmasvetsning en svetsare som använder flera källor för gas för att producera en kraftfull, exakt värmekälla för svetsning. Den grundläggande utformningen av en plasma svetsning använder en handhållen svetsare och brännarhuvudet ansluten till en större kontrollkonsolen. Denna konsol tillåter användaren att justera olika aspekter av svetsare och för att säkerställa att systemet förblir ordentligt kyld under användning.

En plasma svetsare kommer vanligtvis att ha en ganska smalt munstycke vid slutet av brännarhuvudet, och en elektrod, vanligen volfram, ligger upp inuti munstycket. Detta skyddar elektroden från skador från att komma i kontakt med andra material. Munstycket kan också göras något justerbar för att tillåta användaren att styra storleken på plasmaströmmen. Plasmasvetsning utförs genom att skapa en ström av plasma eller överhettad gas, som bär en båge från elektroden ned till det material som svetsas. Skyddsgasen släpps runt plasman för att hålla strömmen snävt fokuserad och att förhindra mer värmeförluster än TIG typer av svetsare.

Plasmasvetsning använder plasma för att skapa enorm värme i ett mycket litet område, vilket möjliggör mycket finare svetsar än många andra typer av svetsning. Denna precision låter plasmasvetsning kan användas på allt från kommersiell köksutrustning, till flygplan reparation, och även montering kirurgisk utrustning. Den otro värme från plasma svetsare är typiskt så intensiv att de flesta svetsare är vattenkylda för att säkerställa brännarhuvudet och handtaget inte börjar smälta inifrån. Plasma används också i ett antal andra kommersiella tillämpningar såsom plasmaskärare, som använder strålar av plasma för att skära igenom metaller snabbt och exakt.

  • Svetsare bör bära hjälm och handskar för skydd.
  • Plasmasvetsning använder flera källor för gas för att producera kraftfulla värme för svetsning.
  • Svetsglasögon.