Vad är Daikon?

March 28

Daikon (Raphanus sativus longipinnatus) är en mild vit rädisa formad som en stor morot. Namnet kommer från de japanska orden DAI mening, Äúbig,Äù och Kon, menande, Äúroot,Äù. Växande till en längd av 8 till 14 inches (20 till 35 cm) och en bredd på 2 till 4 inches (5 till 10 cm), lever det verkligen upp till sitt namn. Variant sorter kan vara cylindrisk eller ens sfärisk. Nästan alla typer är vita, även om vissa är nyanser av gult, grönt, rosa eller svart.

Den daikon rädisa är populär i köken i Japan, Kina, Korea, Vietnam och Indien. Det är känt av namnen på japanska eller kinesiska rädisa, vinter rättika, istapp rättika, labanos, lobak och rabu, bland andra. Den rädisa tros ha sitt ursprung i Medelhavsområdet, innan de transplanteras till östra Asien någon gång före 500 f.Kr.

I japanska köket, är den allestädes närvarande daikon tillagas och serveras i en mängd olika sätt. Det är ofta riven och serveras råa, som ett komplement till en maträtt eller som aromämne i soppa. Det kan strimlad, torkas, inlagd, som används i sushi, sjuda, eller wokade. De färska blad och groddar äts separat.

I Kina är daikon ofta till olika dim sum rätter, såsom mooli kakor. Mooli kakor, som antingen stekt eller kokt, är traditionell mat att servera vid firandet av det kinesiska nyåret. I Korea är det ingår som en komponent i kimchi, nationalrätten Korea, en kombination av vinegary inlagda grönsaker, peppar, vitlök och ingefära.

I Burma är daikon eras picklade eller som ingrediens i sallad. Det är också kokas och serveras med fisksås eller göras till soppan. I Indien, daikon, som kallas Muli är strimlad och används som fyllning i parathas, ett slags stekt platta bröd. Det serveras också rå i sallader i punjabi regional mat.

Denna rädisa är mycket låg i kalorier. En 0,5 kopp (75 g) rå portion ger bara cirka 20 kalorier och är en överlägsen källa till vitamin C. Den anses vara till nytta i hjälper matsmältningen. Bladen är en bra källa för beta-karoten, vitamin C, kalcium och järn. Daikon rädisor föredrar att planteras djupt i rika, löst packad, fuktig jord. De har en ganska lång växtsäsong, och bör planteras så snart jorden har värmts.

Daikon finns i livsmedelsbutiker året runt. När du köper den, bör shoppare väljer de som har vita, opåverkad hud och känns tunga och betydande i handen, utan vissn eller sprickor. Bladen ska vara friskt och grönt, utan gulnande. Den rädisa kan lagras i en återförslutningsbar plastpåse i kylskåp, men bladen bör separeras från roten och förvaras i rumstemperatur eller används rätt sätt, som de gör mot kyla bra.

En mångsidig livsmedel får de daikon framställas med framgång i ett antal olika sätt. Förutom wokning och kokning, det kan grillas, bakat, och vita. Det är utsökt rå och gör en ny tillägg till någon kall relish eller crudites tallrik. Det behöver bara tvättas, skalas, och skär vertikalt i tunna skivor eller strimla.

  • Daikon är också känd som mool och lo Bok.
  • Daikon används i kimchi, Koreas nationalrätt.
  • Daikon kan användas i sushi.