Hur är flisas tänder Reparerade?

October 30

Det finns många faktorer som kan orsaka en tand till chip. Håligheter och svaga emalj underminera den totala styrkan av en tand, och en rotfyllning kan leda till sprödhet. Ofta flisas tänder är helt enkelt resultatet av en olycka där ett chip avbröts med våld. Oavsett orsaken är det viktigt att besöka en tandläkare omgående, även om det inte finns någon smärta. Flisas tänder kan repareras genom tillämpning kronor, skalfasader, eller nya fyllningar i vissa fall. Om en tand är allvarligt fraktur kan det behöva ersättas med ett tandimplantat, även extraktion är jämförelsevis sällsynta.

För att undvika ytterligare problem i framtiden, flisas tänder bör repareras genast. En vanlig form av tand reparation kallas tand omformning. Detta är något av en omedelbar fix och är i allmänhet bäst lämpade för små marker. I varje fall kommer en tandläkare ta en röntgenbild för att se om det finns några ytterligare orsaker till oro och för att försäkra att tanden är stark nog att hantera förfarandet.

I denna process, är mycket små mängder av emalj tas bort med en borr eller specialiserad laser, varefter slip remsor används för att forma sidorna av tanden. Efter detta kommer ett faner eller annan beläggning appliceras och formas för att den naturliga formen av tanden. Detta är vanligtvis en billig process, och är bra för att reparera små chips och andra mindre problem. Ett liknande förfarande kallas bindning kan också fixa chips och andra defekter.

I fallet med mycket mindre skador, kan emalj forma vara det bästa alternativet. Om chipet är liten nog att 99% av tanden är fortfarande intakt, sedan vita tand komposit, även för fyllningar, kan användas för att lappa ihop ytskador. Detta förfarande är tillräckligt enkelt att det ofta kan utföras utan bedövning.

För mycket dåligt flisas tänder, kan den bästa lösningen vara ett fanér av porslin. Porslinsfasader är permanenta hårda beläggningar att en tandläkare platser under en eller flera tänder som får till följd att reparera flisas tänder och blekning dem alla på en gång. Vid tillämpningen porslinsfasader, kommer tandläkaren bort en liten mängd av toothâ € s emalj runt, oftast till ett djup av ca 0,02 inches (0,5 mm).

En gjuten tas av tänderna vid denna punkt, från vilken faneren görs, under loppet av några dagar eller veckor. Tillfälliga faner bärs under tiden. När de permanenta fanér är redo, de bundna på plats med ett specialcement som härdar omedelbart när de utsätts för en viss våglängd av blått ljus.

  • Tandfasader kan vara den bästa lösningen för dåligt flisas tänder.
  • En tandläkare reparera en flisas tand.
  • Tand röntgen.
  • Komposit kan användas för att reparera en tand med en mindre chip.