Vad är bysantinska mosaiker?

October 18

De första mosaik skapades omkring 4000 år sedan. De ursprungligen var primitiva, bestående av terrakotta koner deprimerad i en bakgrund för att tjäna som dekorationer. Grekerna vände senare mosaiker till en konstform, med färgade stenar och glas för att skapa geometriska mönster och intrikata scener som skildrar djur och människor. Mellan den femte och femtonde århundradena, var bysantinsk mosaik skapades som tog konstform till en ny nivå. Dessa bysantinska mosaiker infördes användningen av guld och silver för att skapa en glittrande effekt och bildat en ny typ av tesserae, kallas smalti.

Tesserae var oftast bitar av sten eller keramik tillverkade speciellt för mosaik. Den smalti tesserae används i bysantinska mosaiker tillverkades från paneler av ogenomskinligt, färgat glas gjord i Ravenna, Italien. Ibland dessa smalti stöddes med silver eller guld för att reflektera ljuset. Mosaik ursprungligen skapades på paneler, men bysantinska konstnärer blandas mosaiker med arkitektur genom att täcka väggar och tak inne bysantinska kyrkor med små plattor.

Förutom smalti, bysantinska mosaiker inkorporerade marmor, färgade stenar, terrakotta och halv ädelstenar. Olika storlekar användes, och mosaik hade oregelbundna former. Den minsta tesserae användes för att skapa ansikten.

Innan ansökan mosaiker ades ytan täckt med gips följt av ett lager av murbruk för att skapa en inställning säng för mosaikplattor. De mosaik bitar sedan pressas in i mortel och inställd på sneda vinklar så att deras glasartade ytor skulle glittrar när den träffas av ljus. Smalti backas med guldfolie användes ofta att skildra glorior som tycktes glöda med en okristligt utstrålning.

De flesta av konstverk som skapas med tidiga bysantinska mosaiker förstördes i det åttonde århundradet efter kyrkan påbjöd att ikoner brutit de tio budorden. Den Födelsekyrkan i Betlehem och Hagia Sofia i Konstantinopel innehöll intrikata mosaiker som förstördes under denna ikonoklastiska förstörelse period. Några anmärkningsvärda fragment av tidiga bysantinska mosaiker som finns kvar är rester från golvet i den stora palatset i Konstantinopel och en bit som var binds bakom murbruket i absiden i kyrkan Santa Maria Formosa.

Efter kyrkan vänt sin ställning mot användningen av ikoner, konstverk innehåller bysantinska mosaiker blev ännu mer invecklad och vackrare än tidigare. Västländer började också öva konstform, men de var aldrig kan uppnå den höga standarden på skönhet. Efter plundringen av Konstantinopel i början av 13-talet, det bysantinska riket couldnâ € t råd med de höga kostnaderna för mosaiker att dekorera sina kyrkor och började använda tavlor istället.

  • Konstverk som skapas med tidiga bysantinska mosaiker förstördes i det åttonde århundradet efter kyrkan beslutat att den brutit de tio budorden.