Vad är en Leaky Bladder?

July 26

Termen "läckande blåsa" beskriver periodiska episoder av inkontinens, där en person märker visst läckage av urin efter urinering eller under viss verksamhet. Detta är en mycket vanligt problem, särskilt bland kvinnor, och det finns ett antal behandlingar som är tillgängliga. En läkare kommer att behöva undersöka patienten och genomföra en intervju för att ta reda mer om ursprunget till läckande urinblåsan för att ge bästa möjliga behandlingar. Söker behandling är tillrådligt, för ibland urininkontinens kan vara ett tecken på en allvarlig bakomliggande medicinskt problem som en tumör eller nervskada.

Några vanliga former av läckande blåsa inkluderar ansträngningsinkontinens och tillfällig inkontinens. Ansträngningsinkontinens är där människor läcka urin under fysisk påfrestning som hosta, nysningar, eller delta i intensiv aktivitet. Tillfällig inkontinens orsakas av frågor som en urinvägsinfektion eller graviditet, när fostret sätter press på blåsan. Andra orsaker till inkontinens kan inkludera nervskada vilket gör det svårt att kontrollera blåsan, muskelsvaghet, eller hormon obalans. Kvinnor märker oftast läckande urinblåsan under och efter graviditeten och när de kommer in klimakteriet.

Oavsiktlig urinering med en läckande blåsa kan hända när som helst, och ibland patienter inte känner det. De kan märka våta underkläder eller en stark lukt när de använder badrummet. Vissa tillfälliga åtgärder för att ta itu med ett läckande blåsa kan inkludera bär inkontinensskydd för att absorbera urin, samt kissar på ett schema för att försöka hålla blåsan så tomt som möjligt.

Mediciner finns tillgängliga för att behandla detta tillstånd, allt från antibiotika för att lösa en infektion till droger som begränsar urinblåsan spasmer. Kvinnor med svaga muskler kan behöva bära en pessar, en enhet läkaren kan infoga i slidan för att stödja och ta bort trycket i blåsan, för att förhindra läckage. Kirurgi kan vara ett annat alternativ, vilket kan tekniker som elektrisk nervstimulering, där en enhet skickar signaler till misständning nerver att styra sin verksamhet.

Patienterna är ibland ovilliga att diskutera en läckande blåsa med en läkare eftersom de känner sig obekväma eller tror ingen behandling kommer att finnas tillgängliga. Många människor förknippar urininkontinens med naturliga åldrandet och därmed tror inte det finns något en läkare kan göra. Även vanligt, är inkontinens inte naturligt, och en läkare kan screena en patient för potentiella orsaker eller hänvisa patienten till en urolog för en mer djupgående utvärdering. Att behandla en läckande blåsa kan lösa ett allvarligt medicinskt tillstånd, förutom att hjälpa patienten känner sig mer bekväm och säker.

  • Åldrande tenderar att orsaka problem med blåsan läckage för både män och kvinnor.
  • Den humana urinvägarna, inklusive urinblåsan i rosa vid botten.
  • En genomskärning av en kvinnlig kropp visar blåsan i mörkrosa.
  • Nysningar kan orsaka stressinkontinens.