Vad är Ledum?

July 1

Ledum är ett släkte som tidigare var klassificeras enligt familjen Ericaceae. Från och med 2010 redovisas denna under familjen Rhododendron grund av nya genetiska bevis. Detta släkte består av åtta arter av vintergröna buskar. Det är naturligt i kallare klimat i subarktiska områden på norra halvklotet, särskilt Kanada, USA, och Skandinavien. De blad och skott av dessa växter används som krydda, medicin, och insektsmedel.

Dessa buskar växer till en höjd av 3 meter (1 m). Deras blommor blomma oftast från april till juni, men de har lämnar hela året igenom. De är hermafroditer, med både manliga och kvinnliga organ, och de pollineras av bin. Blommorna innehåller olja som luktar antispectic och de mycket aromatiska bladen luktar starkt av humle när krossade. Ledum trivs i alla nyanser, men växterna blomma mer ymnigt när den är helt exponerad för solen. Dessa typer av växter kräver fuktig humusrik jord som är sandig, torv eller lerig surt.

Arten Ledum groenlandicum eller Rhododendron groenladicum, är allmänt känd som labrador te. Den har vita blommor och karakteristiska blad med kanter som är böjda under och tjocka, håriga tan sidor. Teet, bryggt från dess blad, används inom folkmedicinen för att behandla externa hudirritationer och är berusad att reglera nerver och mage. Det kan också göras till sirap för att behandla hosta och hals heshet.

Blad av Ledum palustre, omdöpt Rhododendron palustre, och mer känd som vild rosmarin, kan göras till en aromatisk te. Detta används i homeopatisk terapi i pulverform för sjukdomar såsom njur krämpor, ledvärk och mensvärk. Dess aromatiskt te konsumeras för astma, hosta och ont i magen. Homeopater tror palustre har förmågan att läka vävnad från den djupaste punkten, gå utåt till ytan, och används därför för insektsbett, skärsår och sticksår. Det ges även till personer som har reumatiska smärtor eller ledvärk.

Palustre används också i köket som en ersättning för Bayleaf. Det var en gång användes som ett substitut för humle i öl att göra, men det orsakade en annan typ av fylleri åtföljs av huvudvärk och yrsel. I Skandinavien har bladen en gång placerats i garderober för att stöta bort insekter medan grenarna placerades med korn att stöta bort möss. När växer eller hanterar denna växt, måste man vara försiktig, eftersom alla delar av den innehålla ett gift som angriper det centrala nervsystemet; blotta lukten kan orsaka huvudvärk.

  • Ledum har använts för att behandla mensvärk.
  • Ledum bladen kan syrad in en aromatisk te.