Vad är en Shift Light?

July 24

En övergång ljus är en anordning som används för att tala om för en förare den optimala tiden för att flytta ett fordon. Vanligen kopplas till en varvräknare eller en rev limiter, kommer en förskjutning ljus lysa ett starkt ljus-typiskt monterad i förarsiktlinje -när motorn har nått växlingspunkten. I vissa fabriksinstallerade konfigurationer, kommer övergången ljuset slocknar efter några sekunder, även om överföringen inte har förskjutits och kommer åter lyser att återigen påminna föraren att skifta redskap. Vissa fabriks konstruktioner ger två olika aktiveringsprogram skift ljus, en inriktad mot bränsle körsträcka och den andra programmerade för prestanda.

Många skift lampor är fästa direkt på varvräknare så att föraren kan kontrollera motorvarv per minut (RPM) vid tiden en förskjutning görs. Andra placeringar positionera ett skift ljus av sig själv på toppen av instrumentbrädan eller fästa på en störtbåge. Ofta är denna placering strikt förarpreferenser och har ingen effekt på utlösning av ljus eller den hastighet som växlarna ändras. Placering skift ljuset där föraren känner sig mest bekväm och har den bästa visionen kommer att resultera i de bästa växlingarna.

Testning har fastställt att ljusdioder (LED) skift lampor är den ljusaste och den snabbaste ljuset. Även om bara en bråkdel av en sekund snabbare än en typisk glödlampa i upplysande, kunde lysdioden potentiellt göra skillnad i en nära race, såsom dragracing, där vinna och förlora är separerade endast av tiotals tusendelar av en sekund. Ombord datorsystem utvärdera en förarens prestation till hastigheten där han reagerar på blixten på skift ljuset. Jämförelser har visat att en förare kan se och reagera på belysningen av LED bättre än den traditionella stilen glödlampa, vilket gör LED ljuset av valet i de flesta tävlingsfordon.

I motorcykel racing, är särskilt användbart för att avgöra skiftande punkter skift ljuset på grund av den extrema vibrationer i varvräknaren. En ryttare är ofta inte möjlighet att titta på varvräknaren tillräckligt länge för att få en klar bild av vad mätaren läser; dock mycket lätt att identifiera ett blinkande ljus och flytta på blixt av ljus ger en ryttare med en tydlig mental trigger. Skift ljus är också bra att ryttaren när yttre buller, såsom vind och andra motorcykelmotorer, gör det svårt att höra ljudet av motorn när den revs.

  • När en motor når sin skiftande punkt, kommer en förskjutning ljus monterat i förarsiktlinje lysa.