Vad är en flytande kompass?

May 10

En flytande kompass är en kompass som är fylld med vätska. De fluid fungerar som en buffert, som absorberar stötar och vibrationer för att undvika skador på elementen i den flytande kompassen, och det hjälper också till att stabilisera kompassnål för att göra enheten lättare att läsa. Många kompasser är vätskefyllda, och de kommer i en mängd olika stilar som sträcker sig från bollen kompasser till små modeller som är utformade för att klämma på en nyckelring så att de är tillgängliga för enkel referens.

Begreppet flytande kompassen introducerades redan på 1600-talet, men inte fånga på förrän på 1900-talet, när de antogs som standard navigationsinstrument av flera flottor. Kompassen innehåller en nål som är sensibiliserade så att det alltid kommer att peka mot jordens magnetiska nordpolen, med ett underlag som är märkt med grader så att användarna kan avgöra vilken riktning de står inför på grundval av märkningen nålen landar på. Med hjälp av en flytande kompass, kan människor bestämma vilken riktning de är på väg in, och använda denna information i navigationen.

Viskositeten hos fluiden kan bero på utformningen; alkohol, olja och fotogen är tre vanliga val för vätska, och det kan vara färgade för att öka synligheten. Kompassen är utformad för att låta vätskan expandera och kontrakt något utan brott. En fördel med att använda en flytande kompass är att nålen stabiliserar mycket snabbt och förhindrar wobbling, tillåter människor att ta noggranna mätningar lättare. En annan är att enheten tenderar att vara mer toleranta mot skakningar, släppa, och andra former av missbruk.

Många företag gör flytande kompasser i alla former och storlekar. Vätskan dämpade kompassen fortsätter att vara ett praktiskt grundläggande navigeringsverktyg, även om det har till stor del ersatts av saker som GPS-enheter. En kompass fungerar fortfarande när GPS är bruten eller otillgänglig, dock, och många människor lära sig grunderna i kompassnavigering som en del av sin utbildning för vandring, båtliv och andra utomhusaktiviteter, under vilken att kunna navigera kan vara mycket viktigt.

En viktig sak att vara medveten om när någon använder en kompass är att enheten pekar mot den magnetiska nordpolen, inte sant norr. Magnetisk norr faktiskt vickar runt geografiska norr, vilket gör det nödvändigt att justera för deklination, variansen mellan magnetiska och sann nord. Många kompasser tillåter användare att justera för detta, och miss informationen brukar publiceras på kartor och sjökort.

  • Vandrare använder ofta en flytande kompass.