Vad är en slang Coupler?

July 28

En slang kopplare är en kontakt som förenar två sektioner av slangen tillsammans, med hjälp av friktion eller komprimering för att täta anslutningarna. Slangar kan vara av metall, plast eller flexibla elastomerer och används för att bära vätskor och gaser i lägre tryck. Mest slangen inte tillverkas med anslutningar i vardera änden, eftersom många program kräver icke-standardiserade slanglängder, och det kan lätt kapas till önskad storlek.

Lägga till en slang kopplare kan användare storlek slangen för att möta deras behov, anslut avsnitt tillsammans och slutföra en installation snabbt. Vissa kopplingar är utformade för att fästas och tas loss flera gånger, vilket gör slangen som ska flyttas, eller kopplas till olika tillbehör som ska läggas. Andra kan betraktas permanenta anslutningar, eftersom de två halvorna är sammanskruvade och måste avlägsnas med verktyg.

Friktions anslutningar kan göras för lågtrycks plaströr, eftersom slangen kopplingen görs med hullingar som håller slangen tillsammans. Hullingarna är en serie av ringar som är pressad in i änden av slangen. Ringarna är något större i diameter än slangen, och skapa en läcksäker tätning som kan användas för applikationer såsom medicinsk syrgasslangar, dräneringsslangar, eller vakuumslangar i bilar.

En annan typ av slang kopplare är en vinkelkontakt, vilket gör att slangen för att ändra riktning utan att böjas. Vissa metallrör kan kollapsa om en användare försöker böja den för hand. För att undvika detta, kan vinklade kopplare läggas mellan två raka sektioner av slang, vilket gör slangen att ändra riktning efter behov.

En kompressions slang kopplare används ofta för plast och metallrör, där det behövs en läckagesäker och semi-permanent anslutning, såsom vattenförsörjning rörledningar. För plaströr, är en kvinnlig kopplare anslutning skjuts på slutet av slangen. Sedan en mjuk metallhylsa, som liknar en bricka, är placerad vid änden av slangen och inuti honkontakten.

Den manliga kopplaren anslutning skjuts på änden av den andra slang. När de två anslutningarna är gängade ihop, hankontaktdonet skruvarna i den kvinnliga, gör en komplett kontaktdon. Eftersom de två kontakterna skärpa, är hylsan komprimeras inuti slangen kopplingen och expanderar, vilket skapar en tät förbindelse. Kompressionskopplingar kan tas bort senare, men hylsan har vanligtvis skäras av, eftersom kompressionen deformerar den och gör den oanvändbar en andra gång.

En utsvängd slangkopplingen är den mest permanent typ av slangkopplingen, och använder en koningsverktyg för att forma en ände av slangen. En halva av kontaktdonet skjutes på först, sedan verktyget formar änden av slangen, böja det och avrundning den till en form som är större än slangen. Detta utsvängda änden passar i hälften av kopplaren placerad på den andra sektionen av rör. När de två sektionerna skruvas ihop, är den vidgade änden av slangen komprimeras och är läckagefri.

Quick-connect kopplingar är användbara när slangen behöver avlägsnas regelbundet, eller tillbehör till och tas bort. Denna kontakt är vanligt på tryckluftssystem, med hjälp av en snabbkopplings kvinnliga kopplare placerad på slutet av flexibla plaströr. Olika tillbehör, såsom däck gasgeneratorer eller luftmunstycken, har en hankontakt gängad in i dem, och genom att dra i en ytterhylsa av den kvinnliga kopplare, passar hankontakt inuti och gör en komplett montering. Dessa kopplingar kan kopplas bort upprepade gånger utan skador, vilket gör dem mycket användbara för mekaniker eller villaägare som använder tryckluftssystem med olika verktyg eller tillbehör.