Vad är övervakningsutrustning?

October 2

Övervakningsutrustning är en bred term som omfattar ett brett sortiment av utrustning som används för att observera vad människor gör, antingen öppet eller dolt. Även om många människor tänker på övervakningsutrustning som i sfären av spioner och spionage, är den vanligaste övervakningsutrustning ses idag den enkla intern-TV (CCTV) kamera. Dessa kameror ses i banker, fotbollsarenor, många butiker, eller runt på gatorna i länder som Storbritannien. Även om termen kan användas för att beskriva all övervakning enhet, i dag, är det oftast för att beskriva elektroniska apparater, till skillnad från analoga enheter såsom kikare eller fingeravtryck utrustning.

Övervakningskameror är den enklaste formen av utrustning som används, och på grund av sin relativa överkomliga, och enkel installation, är de i stor utsträckning. Till exempel i Storbritannien finns det mer än fyra miljoner övervakningskameror i hela landet. I Kina är övervakningskameror används allt oftare, och används tillsammans med avancerad ansiktsigenkänning-erkännande programvara, och spårning system, med det uttalade målet att i slutändan skapa ett register över alla medborgare. I USA, på grund av integritetsfrågor, är användningen av övervakningskameror för övervakning mer begränsad, men många kommunala regeringar installera dem under beskydd av trafikövervakning, och senare öppna dem för brottsbekämpning.

En mer avancerad form av övervakningsutrustning är biometrisk utrustning. Detta är utrustning som tittar på specifika egenskaper hos en person att identifiera dem. Till exempel, fingeravtrycksläsare är ett exempel på ett biometriskt system, som är retinala skannrar. Mer avancerade skannrar kan analysera gångart en person som de går att identifiera dem, eller kan spåra sin röst när de talar för att identifiera dem. Även om vissa av dessa system, såsom fingeravtryck skannrar, kan vara öppen, andra, såsom gång analysatorer kan vara dold.

Aerial övervakningsutrustning är en annan avancerad form av övervakning som har sett en enorm boom i de senaste åren, som miniturization har blivit mer avancerade och priserna har sjunkit. Små flygbilder drönare kan använda lasrar, infraröd skannrar och kameror för att spåra ämnen på marken. Till exempel är MQ-9 Reaper drone används av Department of Homeland Security i USA, och kan identifiera objekt något större än en tegelsten från mer än 60.000 fot (18,250m) i luften.

Med den ökande betydelsen av Internet, data mining, har snooping och analys blir en viktig del av övervakningen. Utrustning finns som gör det möjligt att uppgifterna skall fångas på olika ställen på informationsvägen. Till exempel kan små enheter anslutas till en dator via en USB-port som fångar varje tangenttryckning, och kan antingen skicka den till en annan dator, eller förvara den för senare hämtning. Enheter kan också läggas till en nätverkskabel för att fånga paketen är de skickas och tas emot, oavsett hur säkert själva nätverket kan vara.

Globala positioneringsanordningar är en annan form av övervakningsutrustning som ser en ökad användning som de blir mindre och mindre. En GPS-enhet kan hemlighet fästas på ett fordon, förpackning, eller en person, för att spåra dem när de rör sig. RFID taggar kan också användas på ett liknande sätt, om det finns dold RFID-läsare på och runt ett område som en stad som kan spåra rörelsen av taggen.

Även om det inte alltid grupperas med övervakningsutrustning, många äldre analoga tekniker tekniskt hör till denna kategori. Kikare och teleskop, till exempel, är en låg-tech form av utrustning, som kan användas för att visa människor från långa avstånd, och som är allmänt tillgängliga för allmänheten. Tripwires, tryckplåtar och andra mekaniska anordningar kan också användas för att trigga tysta larm för att varna någon när en inkräktare har kommit in ett område.

  • Övervakningsutrustning omfattar kikare.
  • En övervakningskamera monitorer och register aktivitet inom ett hem eller företag.