Vem är George Lucas?

October 3

George Walton Lucas, Jr föddes den 14 maj 1944 i Modesto, Kalifornien. George Lucas gick på University of Southern California, en av de första i landet att ha en avdelning för filmiska arts. Lucas rumskamrat i college var Randal Kleiser, som gick på att direkta filmer som Grease och The Blue Lagoon. Tillsammans producerade de en serie kortfilmer för deras college programmet, inklusive en tidig version av THX 1138, vilket var George Lucas första långfilm.

Längs sin karriär, George Lucas blev vän med flera stora namn i filmbranschen, såsom Francis Ford Coppola och Steven Spielberg, i egenskap av producent och specialeffekter samordnare i filmer som Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984), Labyrinth (1986), och Landet för länge (1988).

George Lucas är dock mest känd som regissör och författare av Star Wars Star Wars Episod IV:. Ett nytt hopp debuterade 1977 med ganska låga förväntningar. Så lågt, i själva verket, att filmbolagen gick med på att ge George Lucas ägandet av licensrättigheterna för alla Star Wars-filmerna. Detta visade sig vara en otrolig flytta för Lucas. Enligt Forbes magazine, är George Lucas förmögenhet uppskattas till runt $ 3500000000 $ (USD), som till stor del är ett resultat av framgången med Star Wars.

Under de senaste åren har George Lucas klev tillbaka från sin typiska roll som filmregissör och nu fokuserar på producerar filmer, vilket ger honom kontroll över de tekniska detaljerna. George Lucas är skaparen av Lucasfilm, som har utvecklat högteknologiska specialeffekter för många filmer, bland annat Terminator 2:. Domedagen och Jurassic Park den mycket framgångsrika Pixar Animation Studios är också en skapelse av George Lucas.

George Lucas var gift med stipendiaten USC elev Marcia Lou Griffin i 14 år. En framgångsrik filmredigerare i sin egen rätt, vann hon en Oscar för sitt arbete i Star Wars. Griffin har tre antagna döttrar, varav två har antagits efter hennes skilsmässa 1993.

George Lucas har nominerats till fyra Oscars (1974 och 1978) och vann en Irving G. Thalberg Award 1991 och ett liv Achievement Award från American Film Institute i 2005.

  • Verk av Joseph Campbell inspirerade George Lucas att model staden Mos Eisley, där Luke Skywalker möter Han Solo i första Star Wars-filmen, efter städer från Bibeln och den amerikanska Vilda Västern.
  • George Lucas är regissör och författare av Star Wars.