Vad Är McMurray Test?

May 18

Den McMurray testet är ett förfarande gjort under en fysisk undersökning av knäleden. Två bitar av brosk skyddar knäleden; en eller båda av dessa kan bli trasiga efter en knäskada. Rotation av knät under ett McMurray test kan hjälpa till att diagnostisera en tår i brosket.

Två ben i benet, lårbenet och skenbenet, möts vid knäleden. Varje sida av knäleden har en C-formad bit av brosk som kallas en menisk som kuddar och stödjer knäet. Tunga sportaktivitet eller en plötslig vridning av knät kan leda till en reva i någon av menisker.

Om en av menisker tår, kan patienten uppleva smärta och en känsla av att knäet ska ge vika. Vid fysisk undersökning, kommer läkaren att utföra olika tester, bland annat McMurray testet, för att avgöra om det finns skador. Uppkallad efter brittisk ortoped Thomas Porter McMurray har McMurray testet varit i bruk sedan mitten av 1900-talet.

För att diagnostisera en tår i de inre eller mediala menisk, kommer den medicinska professionella har patienten ligga på rygg med böjda knän. Den medicinska yrkes kommer att placera en hand på undersidan av foten hos den påverkade benet, och den andra handen på insidan av knäet. Medan förlänga benet, kommer knäleden vridas utåt, bort från patienten. Om det finns en tår, kommer det att finnas ett klick eller en popping sensation i fogen som kan kännas och kanske hört.

Utvärdering av den yttre eller laterala menisken görs på ett liknande sätt, men med läkaren att placera en hand på foten och den andra handen på utsidan av knäleden. Rotation av fogen skulle ske inåt mot patienten medan benet förlängs. Ett utmärkande pop på gemensam skulle indikera ett positivt McMurray test.

Patienter som har ett positivt resultat under McMurray testet kan ha smärta och svullnad i knäleden. För mindre tårar, kan symptomen försvinna inom några veckor med vila och is förpackningar för att kontrollera svullnaden. Patienter med en stor tår kan ha mer allvarliga symtom som inte kommer att avta. Dessa patienter kan behöva ytterligare tester och eventuellt operation för att reparera brosk.

  • En McMurray test kan hjälpa till att diagnostisera en tår i sidled eller mediala menisken.
  • Den McMurray testet kan hjälpa till att diagnostisera en tår i brosket i knäleden.
  • En patient som väljer icke-operativ menisk tår behandling har i allmänhet att besöka en sjukgymnast för ett stärkande program.
  • Efter en menisk tår, kan tillämpa is till knäet lindra smärta och minska svullnad.