Vad är Ultraviolett glödlampor?

May 20

Ultraviolett glödlampor är glödlampor som liknar andra glödlampor som producerar större mängder ultraviolett (UV) ljus än andra lampor. Dessa glödlampor kan användas i en rad olika branscher och områden, från plast och papper som härdas med UV-ljus till solarier, bugg zappers och även mikrobiell sterilisering. Mindre effektiva versioner av UV-lampor kan också göras genom att använda standard glödlampor och förändra glas lampan för att filtrera ut fler icke-UV-ljus. Ultraviolett glödlampor är typiskt specialiserade lökar dock att ofta ha glas som är behandlad för att ytterligare öka UV produktionen av lampan.

Ibland även kallad svarta ljus eller "blacklight" blå lampor, UV lampor kan användas för ett antal olika industriella, kommersiella och bostadsändamål. Högkvalitativa ultraviolett glödlampor är oftast gjorda med hjälp av kvicksilverlampor eller specialutformade lysdioder. Dessa lampor avger ljus som andra glödlampor men tenderar att släppa ut mer ljus i det ultravioletta området, som har en kort våglängd som inte kan uppfattas av det mänskliga ögat. UV-lampor sedan vanligen produceras med glas som heter Woods Glass utvecklats av Robert Wood, en amerikansk uppfinnare som arbetade i början av 20-talet.

Detta glas ger UV-ljus för att undkomma lampan men inte tenderar att släppa ut mycket annat synligt ljus, som producerar en glödlampa och ljus som visas violett eller lila, ofta kallad en "svart ljus." Ultraviolett lampor som används i kommersiella och industriella applikationer ofta använder denna typ av glas, även om det är ganska dyrt så många UV-lampor använder specialtillverkade glödtrådar för att spara på kostnaderna. Dessa lampor producerar inte så mycket UV-ljus, dock så att de oftast kör mycket varmare än högre kvalitet ultraviolett glödlampor och har kortare livslängd.

Industriella tillämpningar för ultraviolett glödlampor ingår normalt användning av UV-ljus för att bota UV beläggningar på papper, glas, plast och andra material. Dessa beläggningar anbringas på materialet, och UV-ljus används för att härda beläggningen till en stabil, fast form. Detta kan göras för ett antal orsaker, inklusive beläggning papper till fluorescerar i UV-ljus, vilket ökar UV-skydd i solglasögon, att utföra mark till material, såsom pengar eller kreditkort, som bara kan ses under UV-ljus.

Ultraviolett glödlampor är också ofta används i andra kommersiella tillämpningar, såsom för solarier och sterilisering. Medicinska eller biologiska forskningsanläggningar använder ofta intensivt UV-ljus för att säkerställa mikrober och bakterier oskadliggörs på utrustning; många matberedare och restauranger använder också UV-ljus för att öka livsmedelssäkerheten. Kriminaltekniska utredare använder ofta UV-ljus för att söka en brottsplats för blod eller andra kroppsvätskor som kan ha rengjorts bort men fortfarande finns på sätt som inte är lätt synliga för mänskliga ögon. Lampor som lockar och dödar insekter, ofta kallade bugg zappers, använder typiskt UV glödlampor också, eftersom insekter lockas till UV-ljus.

  • Brottsplatsutredare använder UV-B-ljus för att upptäcka vissa kroppsvätskor.
  • UV lampor används i solarier.