Vad är en nevus?

October 17

Nevus är en medicinsk term för födelsemärke eller mullvad. Det är den vanligaste hud abnormitet, i allmänhet uppträder som en mörk fläck som helst på kroppen. De tjänar ingen uppenbar funktion och är i allmänhet ofarliga.

Nevomelanocytes är pigmentproducerande celler vanligtvis jämnt fördelade i mänsklig hud. Inom området ett nevus är dessa celler som finns i stor koncentration eller grupperas tillsammans. Detta skapar den mörka färgen eller fläck på huden. Nevi intervall i färg från en Ijusbrun till nästan svart, beroende på typ och pigmentkoncentrationen.

Huden på födelsemärke eller mol kan vara annorlunda än resten av bodyâ € s hud. Förutom mer pigment, vissa typer producera mer hår. Deras bildning kan störa produktionen av svettkörtlar, hindrar den drabbade areaâ € s förmåga att svettas. De saknar ofta subkutant fett, vilket gör huden tunnare och mindre hållbar. Ibland ett nevus producerar tjockare eller grov stentextur hud.

En nevus närvarande vid födseln är medfött, som ofta kallas ett födelsemärke. En som utvecklas efter födseln kallas en förvärvad nevus, eller en mullvad. Födelsemärken utvecklas i livmodern inom de första 12 veckorna av gestation. Det finns inget som tyder på att de är ärftliga, och de varierar mycket i storlek och läge.

Dessa märken är i allmänhet ofarliga. Vanligtvis en godartad (visar inga tecken på cancer) tillväxt, presenterar de en visuell abnormitet men ingen inneboende medicinsk risk. En atypisk nevus kan dela några av funktionerna i melanom utan att visa några tecken på cancer. Varje hud abnormitet bör kontrolleras av läkare eller sjuksköterska för att säkerställa att den är godartad och inte elakartade (cancer).

Stora, iögonfallande nevi är ett problem för vissa, eftersom deras utseende kan generera oönskad nyfikenhet eller uppmärksamhet. Även om 1 av 100 barn föds med ett nevus, kommer nästan alla att ha 20 till 40 små födelsemärken på kroppen genom vuxenlivet. Eftersom man kan uppträda i ansiktet eller andra iögonfallande kroppsdelar, de ibland besvärande eller pinsamt för dem med dem. Stödgrupper finns för personer obekväma med deras fysiska utseende på grund av nevi. Vissa kan avlägsnas genom en plastikkirurg, men processen kan vara obekväma och lämnar stora synliga ärr

En förvärvad typen är en Junktional nevus. Denna typ av mol är platt, brun till svart färg, och något upphöjd. En förening nevus liknar junktional, med det undantaget att grova hårstrån kan vara närvarande.

En blå nevus är kupolformad och blått till svart färg. Det utvecklas vanligen i barndomen eller tonåren. Spitz nevus är brun till rosa i färgen och kupolformade; de är oftast placerade på huvudet, nacken eller armarna och förekommer i barndomen. Spitz nevus kan likna melanom, och kan orsaka initial oro, men de är godartade.

  • En upphöjd mullvad.
  • En nevus.
  • En nevus kan visas var som helst på kroppen.
  • Birth varumärken utvecklas inom de första 12 graviditetsveckor.
  • Moles kan vara maligna om de är asymmetriska, har oregelbundna gränser, tycks sprida sin färg i omgivande hud eller ändra utseende.