Hur behandlar jag en Lamotrigin Utslag?

May 1

En lamotrigin utslag är en sällsynt men potentiellt allvarligt tillstånd som utvecklas som en bieffekt av att ta medicinen lamotrigin. I vissa fall kan det vara möjligt att vänta och se om utslag går bort i några dagar, men svåra fall som inträffar i ansiktet bör ses av en läkare omgående. Försök att behandla en lamotrigin utslag hemma rekommenderas generellt inte, eftersom utslag kan vara livshotande eller ett tecken på en allvarlig allergisk reaktion mot läkemedlet och inte bara en godartad bieffekt. En läkare bör varnas för att göra fastställande om hur man bäst behandlar en lamotrigin utslag.

Det första en patient ska göra om en lamotrigin utslag utvecklas är att sluta ta medicinen. Fortsätter att utsätta kroppen för medicinering kan göra symptomen värre, potentiellt äventyra patientens liv. En läkare måste anmälas så snart som möjligt, eftersom det är möjligt för vad som verkar vara en godartad utslag att snabbt utvecklas till en allvarlig eller livshotande hudutslag. Patienter har ibland dog av en lamotrigin utslag så detta villkor bör alltid tas på allvar.

Om en läkare har sett lamotrigin utslag och fastställt att det är godartad, kan patienten bli ombedd att fortsätta med medicineringen. I detta fall kan dosen sänkas i hopp om att det utslag kommer att försvinna. Om patienten har en godartad utslag, kan en muntlig eller utvärtes allergi läkemedel tas för att lindra symtomen. Man måste vara försiktig att inte repa utslag, som små nedskärningar eller revor i huden kan orsaka bakteriella infektioner.

I fallet av en allvarlig lamotrigin utslag, kan inläggning på sjukhus krävas. Det är möjligt för utslag att utvecklas till ett allvarligt tillstånd, såsom Stevens-Johnsons syndrom eller toxisk epidermal nekrolys. Dessa förhållanden kan leda till en förlust av vävnad, vanställdhet eller döden om den inte behandlas.

Varje lamotrigin utslag som täcker en del av halsen, ansiktet, näsa, ögon, öron eller insidan av munnen kräver omedelbar läkarvård. På dessa delar av kroppen, kan någon svullnad som orsakas av utslag leda till en obstruktion av luftflödet och dödsfall genom kvävning. Det är inte tillrådligt att vänta och se om förhållandena förbättras med några utslag på dessa delar av kroppen.